Kezdőlap » Látnivalók » Nagycenki kastély

Nagycenki kastély

Más néven Széchenyi-kastély, klasszicista, késő barokk épület, mely rendkívül jó állapotban maradt az utókorra.

Még be sem kell lépnünk az épületbe, máris gyönyörű látvány fogad. Széchenyi Ferenc és István idejében alakították angolkertté. Számos ritka faj él ebben a kastélykertben, van itt vasfa, tulipánfa, himalájai fenyő és óriás mamutfenyő. A hársfasort még maga Széchenyi Antal gróf felesége ültette.

Az épületben kapott helyet a Széchenyi István Emlékmúzeum. Az alsószinten Széchenyi emlékei kerültek kiállításra. Az emeleten munkásságával kapcsolatos tevékenységét nézhetjük meg. A falakon a családtagok portréi lógnak és fennmaradt egy rokokó kályha is.

A plébániatemplom mögött kapott helyet a temető, melynek közepén a Széchenyi család temetkezési sírboltja található. A mauzóleum két részre oszlik: egy barokk kápolna van középen és egy klasszicista előcsarnok előtte. Az itt lévő orgonán még maga Liszt Ferenc is játszott. Az oltárnál lehet lemenni a kriptába. Széchenyi Pál, Széchenyi Ferenc és Festetics Julianna nyugszik az épületben és Széchenyi István záró lapja is a kriptában van.

A kastélyba Széchenyi István bevezette a gázvilágítást. Az ehhez szükséges gázfejlesztő Angliából származik. Nála volt először angol WC. Az épületben padlófűtés volt és szellőző pince is kiépítésre került. Érdekesség még, hogy Széchenyi István eperfákat ültetett és selyemhernyókat tenyésztett a birtokon.

Ha a környéken járunk érdemes felkeresni a Fertő-tó vidékét, Sopron nevezetességeit és a nagycenki méntelepet.

Kapcsolódó címkék...

Kapcsolódó címkék...

About Schmidt Dorina

A győri Széchenyi István Egyetemen végeztem. Imádok utazni, írni és borzasztóan sokat olvasni! :)

Ezt mindenképpen olvasd el!

Mi St. Louis jelképe?

A Gateway Arch a Jefferson Nemzeti Emlékpark része, a Mississippi folyó partján, St. Louis városában, …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük