Kezdőlap » Látnivalók » Nagy-Britannia, a legkísértetiesebb kastélyok országa

Nagy-Britannia, a legkísértetiesebb kastélyok országa

A rejtélyek, furcsaságok kalandorainak talán Anglia az egyik legmegfelelőbb hely, ahol az amúgy is esős, ködös időjárás csak tovább fokozza az itt található rejtélyes, legendákkal teli kastélyok misztikumát.
Az egyik legkísértetiesebb kastély, a Norfolk-ban található Blickling Hall, melynek folyosóit minden év május 19.-én meglátogatja Boleyn Anna szelleme, VIII. Henrik második felesége akit 1536-ban lefejeztek. De a kastélynak állandó vendége is van Sir John Falstolfe – róla mintázta Shakespeare Falstaffot és Sir Henry Hobart is gyakori vendég, aki 1698-ban halt meg párbajban.
Egy másik hátborzongató hely a Skóciában található Edinburgh kastélya, melynek várbörtönében rengeteg embert kínoztak meg és végeztek ki. A turisták furcsa hangokról számolnak be melyeknek eredete ismeretlen, ugyanakkor rendszeresen felbukkan a fantom dudás és a fejetlen dobos szelleme is.

Az egyik legelátkozottabb helynek a Leap kastélyt tartják. A kastély 1250 körül épült és az O’Carroll klán tulajdonát képezte. A családfő halála után ellenségeskedés tört ki a leszármazottak között a hatalomért. A helyzet odáig fajult, hogy Teige O’Carroll egy tőrrel hátba döfte a kápolnában szent rítust bemutató bátyját Thaddeust, aki így az oltárra borulva megesküdött hogy mindvégig kísérteni fogja öccsét és mindenkit aki őt támogatta. A romokban álló kastély kápolnájának ablakában a mai napig gyertyafényre emlékeztető fényt vélnek megpillantani az arra járók, pedig a hely üresen áll. Később 1922-ben további rejtélyes dolog történt, az ott dolgozó munkások egy addig ismeretlen teremre bukkantak a kastélytól nem messze, ami mellesleg a kápolna szomszédságában volt. A teremben három szekérnyi karóba szúrt holttestet találtak. A terem az O’Carroll család által nem kívánatos vagy veszélyes személyeknek volt kiépítve. A terem fölötti folyosón egy csapóajtót helyeztek el, ami által az áldozatok a hegyes karókba zuhantak. A környékbeliek sokszor látni vélik, a hasukon, mellkasukon karótól sebzett O’ Carroll klán áldozatainak szellemeit és hallani a fájdalmas sikolyokat.

Írországban Wexford megyében található egy ház, melyet csak a legvakmerőbbek mernek megközelíteni, ez a Loftus-ház, mely eredetileg Redmond Hall néven épült a 14.-ik században.
A 18-ik században a ház a Charles Tottenham és családja tulajdonába került. Egy viharos éjjel egy különös vendég érkezett a birtokra, aki a vihar elől bebocsátást kért éjszakára. A vihar viszont napokig nem szűnt meg a ház felett. A család ezért kártyázással próbálta elütni az időt, melyre a különös vendéget is meghívták. Charles Tottenham lánya Anne, különös dolgot vett észre mikor egy leesett kártyalap után nyúlt. A vendég lábai helyett paták voltak, amitől a lány ijedtében felkiáltott. A lény tudva hogy felfedték mivoltát levetette köpenyét és az ördög képében volt látható, majd egy tűzgolyó jelent meg a mennyezeten és a lény eltűnt. A lány mind testileg mind szellemileg elkezdett megváltozni, a teste eltorzult, kerülte a nyilvánosságot, elutasította az ételt és az italt és a szobájába zárkózott. Furcsa szellemek járták a házat, kísérteties hangok visszhangoztak és a tárgyak maguktól mozdultak meg. Charles Tottenham ekkor úgy döntött, hogy egy katolikus paphoz, Thomas Broaders atyához fordul segítségért. Thomas atya ördögűzést végzett a házon, mely két napig tartott. A két nap alatt furcsa dolgok történtek a ház körül. A madarak az ablakoknak csapódtak, eső felhők jelentek meg, de különös módon csak a ház felett. Az ördögűzés sikeres volt. De a későbbiekben ott vendégeskedők még mindig különös dolgokat tapasztaltak: szél fújta függönyök zárt ajtók és ablakok mellett, démoni hangok, elsuhanó árnyak.
Az Angliában található Chillingham kastély egy különös dologról vált ismertté. A kastélyban furcsa kék fények villanásáról számoltak be az oda látogatók. A kastélyban van egy rózsaszínű szoba, melyben egy kék fiú kísért. Továbbá a vendégek kiáltásokra lettek figyelmesek. A sikolyok egy falhoz vezettek amelyben egy kisfiú holttestére bukkantak.

Van egy hely Skóciában ahol különös lények kísértenek. Ez a hely a Glamis kastély. A kastély kísértete a Szürke Hölgy néven vált ismerté, aki feltehetőleg Lady Janet Douglas. Lady Janet Douglas-t 1537-ben boszorkányság gyanújával máglyára vetettek és elégettek. Szelleme a mai napig feltűnik a kastély kápolnájában. De a helynek más nyugtalan lelkei is vannak, mint például a kivágott nyelvű szellemnő aki a parkban jelenik meg.
De van még más is. 1486-ban az Ogilvy klán néhány tagja menedéket kért Lord Glamistől. A Lord mivel nem kedvelte őket egy szobába vezette majd befalazta őket. A kastély egy későbbi tulajdonosa a furcsa zajok és látomások miatt, a befalazott szoba keresésére indult. A szobát kibontották és rémisztő látvány tárult eléjük. A befalazott Ogilvy klán maradványai borzasztó dolgokról tanúskodtak. Az éhhaláltól némelyiken látszott, hogy önmagáról próbálta leenni a húst.

Kapcsolódó címkék...

Kapcsolódó címkék...

About Schmidt Dorina

A győri Széchenyi István Egyetemen végeztem. Imádok utazni, írni és borzasztóan sokat olvasni! :)

Ezt mindenképpen olvasd el!

Visegrádi Fellegvár

A fellegvárat menedékvárként emelték, ami Mátyás korában élte virágkorát, ezt követően a törököknek esett áldozatául. …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük