Kezdőlap » Hotel » Mykonos, Görögország leghíresebb szigete

Mykonos, Görögország leghíresebb szigete

Mykonos szigete már régóta Görögország leghíresebb, és egyik legnépszerűbb üdülőközpontja, amit elsősorban az egyedi kikládi építészetének köszönhet, amely a csodás kis egykori halászfaluban jellemző.
Az egész szigeten hófehér kövekből épült, kocka épületeket találunk egymás mellé szorosan építve, melyek így sikátorszerű labirintus utcákat alakítanak ki. Azt is mondhatnánk, hogy az egész város csillog-villog a fehérségtől, amit csupán a kopár, föld színű hegyek törnek meg, a kék ég, és persze a mélykék színű tenger. Mykonosnak igazán egyedi környezete van, valószínűleg sehol máshol a világon nem található ilyen környezetben ennyi szélmalom, és ennyi piros tetős templom. Aki belép ide, már azonnal tudja, hogy az itt élőknek sajátos kultúrája, és tradícióik vannak, amiket a helyiek szívesen be is mutatnak az ide érkező turistáknak a helyi múzeumokban. Egy biztos, Mykonos városát mindenki az Égei-tenger ékszerének tartja.

A csodás kis sziget azonban Görögországon belül inkább a drága kategóriához tartozik, azonban a fizetésért cserébe természetesen minden ide érkező turista pazar ellátást, és szolgáltatásokat kaphat. Persze nem muszáj fő szezonban érkeznünk, hiszen a hely igazi mivoltával, az aprócska kikládi halászfaluval akkor ismerkedhetünk meg igazán, amikor kevesen vannak errefelé. Mykonosban több strand is van, mindenki válogathat kedve szerint, melyik a szimpatikusabb számára. Az egyik távolabbi strand például az Agios Sotis, amely távol van a tömegtől, így csendesebb is, viszont van egy saját kis étterme. Az Agios Stefanos szintén távolabb fekszik a várostól, de itt folyamatos pezsgés van, ez a hely egyértelműen zajos, itt számos hotelt, kávéházat és bárt is találhatunk. Egy harmadik strand például az Agios Yannis, amely pedig tökéletes hely a családosok számára. A Lalafatis strand a szörfösök kedvenc partja, azonban a sziget kedvenc, és legközkedveltebb fürdőzőhelye az összes közül minden évben a Paradise, amely elsősorban fiatalokat, és bulizni vágyókat vonz.

A mykonosi sziget egyik nevezetessége egyben a város kabalája is, ő Petros a pelikán. Még az ’50-es években egy pelikán ragadt a szigeten egy óriási vihar miatt, és feladta költöző életmódját, onnantól kezdve egész életében a sziget folyamatos lakója volt. A madár 30 év után pusztult el, és ez annyira megérintette a helyieket, hogy rögtön szelídítettek egy másik pelikánt, aki átvette a helyét- az állatot úgy tisztelik, mintha az előző madár szelleme élne benne, és minden gondozást, törődést megadnak neki. Mykonos második számú nevezetességei kétségtelenül a helyi szélmalmok, melyek még a 16. századból származnak, közülük a leghíresebb a még ma is üzemben lévő Boni Mill. Szintén egy látványosság Kis Velence, az a hely, ahol a város nyugati területe összetalálkozik a tengerrel, itt úgy lettek építve a házak, mintha a tenger fölött függnének. Mykonos szigetén található a rendkívül látványos Paraportiani templom, amely országszerte híres, jellegzetessége, hogy valójában 5 kisebb templomból áll össze, 4 alul, 1 pedig ezek tetejére lett megépítve. A városban ezen kívül olyan kulturális látványosságokat is érdemes megtekintenünk, mint a Régészeti Múzeumot, az Égei-tengeri tengerészmúzeumot, a Folklórmúzeumot, valamint Lena Házát is.

Habár kevesen tudják, Mykonos szigetén található Görögországban az egyik leghíresebb régészeti lelőhely, a deloszi kisebb sziget, mely 2 kilométerre található a nagy szigettől. Delosz szigete mindössze 5 négyzetkilométer nagyságú, azonban az egész sziget maga egy nemzeti múzeum. Itt található többek között a híres oroszlános terasz, római kori templomok, és megannyi szent hely.

Kapcsolódó címkék...

Kapcsolódó címkék...

About Schmidt Dorina

A győri Széchenyi István Egyetemen végeztem. Imádok utazni, írni és borzasztóan sokat olvasni! :)

Ezt mindenképpen olvasd el!

A szegedi Matusalem

A Matusalem étterem, Szeged központjában, a Széchényi főtér 13. szám alatt található. Egy igen forgalmas …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük