Kezdőlap » Növények » Mozaikvirág

Mozaikvirág

Afrikában és Ázsiában őshonos dísznövény. Díszcsalán néven is ismerhetjük. Rendkívül tarka, csupa szín leveleivel ritka szép dísze lehet otthonunknak. Gondozása egyszerű, nem túl igényes növény. Egynyári virág, körülbelül 60-70 centiméteresre nő. Cserépben, kertben vagy balkonládában, mindenhol jól érzi magát. A napos helyet kedveli, amelyben igazán szépen tudnak fejlődni színpompás levelei. A félárnyékot is jól bírja. Nyáron bővebb öntözést igényel, a téli hónapokban kevesebbel is beéri. Tápdús talajt kíván, amelynek a vízgazdálkodása megfelelő a számára.
Kertben tartva keressünk neki félárnyékos helyet. Erre a legmegfelelőbb, ha cserjék és fák mellé telepítjük. Viszonylag gyorsan, nagy területeket képes benőni, jó talajtakaró növény. Ha nem akarjuk, hogy teljesen benője a kertünket, akkor érdemes szegélykövekkel körberaknunk egy kisebb területet. Négyzetméterenként 6-8 darabot számoljunk. Virág nélkül is páratlanul széppé varázsolja a kertünket a színes leveleivel, még virág nélkül is. A humuszos talajt kedveli, épp ezért ügyeljünk arra, hogy tűlevelű növényektől megfelelő távolságba ültessük. A lehulló tűlevelek elsavasítják a talajt, és a fontos tápanyagokat elveszik a növényünktől.
Szaporítása hajtásdugványról és magról is lehetséges. Kora tavasszal a magokat szórjuk laza földre, és egy vékony réteggel szórjuk le, majd jó alaposan öntözzük meg. Néhány hét múlva kicsíráznak, ehhez körülbelül egyenletes 16-18 fokban kell tartanunk. Az első levélpárok megjelenésekor vágjuk vissza a palántát, így dúsabb lesz a növényünk. Tavasz végén ültessük ki a szabadba, amikor már nem jelent veszélyt számára a hideg idő.

Kapcsolódó címkék...

Kapcsolódó címkék...

About Schmidt Dorina

A győri Széchenyi István Egyetemen végeztem. Imádok utazni, írni és borzasztóan sokat olvasni! :)

Ezt mindenképpen olvasd el!

Kék indiángyökér

A növényt az indiánok elsősorban nőgyógyászati célokra használták. Erős főzetét a nők fogamzásgátlóként itták. Csecsemőgyökérnek …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük