Kezdőlap » Adózás » Mozaik családok jogosultságai

Mozaik családok jogosultságai

A magyar jog a jelenlegi mértékben ösztönzi a válást, 100 házasságkötésre 68 válás jut, melyet legtöbbször – kutatások alapján a nők/anyák kezdeményeznek. A jelenlegi családi adókedvezmény rendszer és a korábbi, hasonló gyermekalapú adókedvezmények az egyébként is magas arányú válásokat, külön éléseket ösztönzik, miszerint egyedülállóként több kedvezmény illeti meg a mozaik családokat.

Különválás esetén a gyermek az elvált jövedelemrészét jogilag elveszíti, a hiányzó összeget a különélő szülő Alkotmányos keretek között általában kipótolni nem képes Mivel erőn felül teljesít, sokszor rámegy a vagyona, emberi méltósága, egészsége, mindeközben a gyermektartásdíj felhasználása nem ellenőrizhető.

A népességfogyás valódi okának az válásra és különélésre ösztönző kedvezményrendszereket tartják, miszerint a különélő számolatlanul jogosult a gyermektartásra, de egyedülállóként több gyermeket nem vállal sem az édesanya, sem az édesapa, akinek 2 gyermek után a jövedelme 50% gyermektartásdíj címén levonásra kerül, így az új család alapítása bátor gondolat.

A családi adókedvezmény célja a gyermek eltartási terheinek csökkentése, azonban a nagy arányú mozaikcsaládban élő gyermek gondozója nem, vagy korlátozottan jogosult ezek igénybevételére, mert a a családi pótlékra a gondozó szülő jogosult, akinek azonban a jövedelmét pénzbeli tartás nem terheli. A “valódi” eltartó – tipikusan az elvált apa – pénzbeli terheit nem csökkenti, így az új családjára is kevesebb jut, mert nem vehet igénybe nagyobb adókedvezményt.

Kapcsolódó címkék...

Kapcsolódó címkék...

About Schmidt Dorina

A győri Széchenyi István Egyetemen végeztem. Imádok utazni, írni és borzasztóan sokat olvasni! :)

Ezt mindenképpen olvasd el!

Betegség után is jár adókedvezmény!

Ma már egyre többen tudnak róla, hogy hosszabb, vagy tartós betegség után is igénybe vehető …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük