Kezdőlap » Kert » Mobil kemence

Mobil kemence

Egyre nagyobb divat a ház körül, illetve a kertben felállított mobil kemence. Az idős emberek mindennapjaihoz szorosan hozzákapcsolódott a kemence fogalma. A mellett hogy egyedi és mutatós, igen hasznos is.

A mobil kemencében télen is és nyáron is lehet sütni kenyeret, különféle húsokat, de még kalácsokat, pitéket is. Nagy családi eseményeken különösen jó szolgálatot tesz. A kemence köré kuporodva bensőséges, meghitt hangulatot tudunk kialakítani. A mobil kemencéket saját magunk is elkészíthetjük, igaz ez alaposabb utánajárást igényel, már ami a műszaki rajzát és hozzávaló építő és speciális anyagokat illeti, viszont a jóleső érzés, hogy a saját kezünk munkája az semmi mással nem pótolható.

A másik variáció hogy mesteremberrel megépíttetjük a saját ízlésünkre formálva, vagy készen vásároljuk meg. Különböző kiállításokon, vásárokon, de az interneten is lehet hordozható kemencéket rendelni. Előnyük, hogy a külön tűztér biztosítja a folyamatos tüzelés melletti sütést. A kemencék több darabra szétszedhetők és így lehet könnyedén szállítani. Muszáj is több részletben vinni, mert súlyuk több mázsa, ezt nem szívesen emelgeti senki. A kemence felfűtése csak fával lehetséges, száraz kemény fával.

Előnyei: sütéskor a kemencét kb. 220-250 °C hőmérsékletűre kell felfűteni, utána hagyni kell lehűlni 150-170 °C-ra, és amikor csak parázs van a fűtőtérben, akkor a tetején lévő kéményt le kell zárni, utána lehet a kívánt sütnivalót berakni.
A mobilkemence felfűtése a hagyományos fix kemencével ellentétben csak 30 percet igényel a 2 óra helyett.
A hőtárolása viszont 3 óra hosszú, ami azt jelenti, hogy ennyi ideig megtartja a sütéshez alkalmas hőmérsékletet, további tüzelést nem igényel.
Aki kedvet kapott, nosza rajta, utána lehet járni a beszerzésnek.

Kapcsolódó címkék...

Kapcsolódó címkék...

About Schmidt Dorina

A győri Széchenyi István Egyetemen végeztem. Imádok utazni, írni és borzasztóan sokat olvasni! :)

Ezt mindenképpen olvasd el!

A növények hőmérséklet igénye.

A hőmérséklet elsősorban a fénnyel együtt hat. A dísznövények hőmérsékletigénye a fényviszonyok változásával együtt módosul. …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük