Kezdőlap » Kert » Mivel virágosítsuk a gyepet?

Mivel virágosítsuk a gyepet?

A legkedveltebb gyeptípus természetesen a tökéletesen egyenletes, zöld gyep, ennek eléréséhez azonban szinte profi kertésznek kell lennünk, hogy az összes betolakodó “gazt” eltüntessük.
Ha erre nincs időnk és energiánk, akkor nyugodtan induljunk ki abból, hogy “így akartuk”, és még játsszunk is rá!
Virágosíthatjuk a gyepet a gyerekek örömére több növénnyel is. A leggyakrabban a kertekben a gyermekláncfű nő, ami nagyon dekoratív virágos és magos állapotában is, a gyerekeknek pedig kedves játéka az ernyős magok szétfújása. Hátránya sajnos, hogy tőlevélrózsája viszonylag széles, és a levelek alatti részen a fű kipusztul.
Egész nyáron át virágoznak a százszorszépek, bár a legtöbb virágot tavasszal hozzák. Apró, rózsaszín fejeik alig lógnak ki a fűből, és ha a fűnyíró nincs túl alacsonyra állítva, akkor gyakran a fűnyírózást is túlélik. Nagy előnyük, hogy tőlevélrózsájuk nem túl széles, ezért sokszor nem is látszik ki belőlük más, mint a virágok.
Hasonlóan jó megoldás, ha a kertészetekben kifejezetten a gyep virágosítására csomagolt fehér lóhere, virágai viszont nem adnak olyan szép kontrasztot a fű zöldjével, mint a százszorszép élénk rózsaszínes-fehéres virágai.
Ha nem bánjuk, hogy tavasszal kicsit hosszabbra nő a fű, akkor a gyep gyökerei közé dugdoshatunk kis növésű hagymás virágokat is. Egyes kertek annyira elvadultak, hogy bizonyos tájakon maguktól is elterjednek benne a hagymás növények, például gyöngyikét, krókuszokat, hóvirágot. Ezek tavasszal díszítik a kertet, az őszi kikerics pedig az őszi időszakban borítja rózsaszínbe a gyepet. A hagymás virágokkal azonban vigyázzunk, mert sokuk, mint az őszi kikerics, erősen mérgező.
Ha meg akarjuk lepni a kedvesünket, akkor valamilyen kedves üzenetet rakjunk ki a hagymákból.

Kapcsolódó címkék...

Kapcsolódó címkék...

About Schmidt Dorina

A győri Széchenyi István Egyetemen végeztem. Imádok utazni, írni és borzasztóan sokat olvasni! :)

Ezt mindenképpen olvasd el!

A kötözés és hajtásnevelés

A szőlő hajtásait megfelelő támasz mellett kötözéssel vagy huzalok közé igazítva neveljük. A támasz nélküli …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük