Kezdőlap » Iskolakezdés » Mivel lehet tönkre tenni egy boldog nyár végét?

Mivel lehet tönkre tenni egy boldog nyár végét?

Semmi sincs, ami jobban kihozná a sodrukból a 10-18 éveseket, mint ez a kérdés: “Várod már a sulit?” Biztosan valamennyien megkaptuk ezt annak idején ritkábban látott családtagjainktól, kikhez látogatóba ment a család a nyári szünet vége felé.

Értelmetlen és cinikus kérdés ez a felnőttek részéről, hisz ők is voltak iskolások, és hiába volt az az időszak az ő életükben 10, 20, 30 vagy ennél is több évvel ezelőtt, arra ők is világosan emlékeznek, hogy semmi sem volt jobb mint sokáig aludni, nem azon stresszelni, vajon ki fog felelni másnap az aktuális anyagból, vagy mennyi minden hasznosabb dolog van a világon, mint reggeltől délutánig egy zárt teremben ülni, és érdektelen dolgokról tanulni. Felfedezhető ebben a kérdésben egy nagyadag nosztalgiával keveredő káröröm is, mert ki ne gondolna vissza szívesen fiatal kora meghatározó éveire azzal a tudattal, hogy van valaki, aki előtt még mindez előtte áll?

A diákok részéről pedig ez a kérdés érdektelen tud lenni, mert hiába várja, vagy nem várja, attól az nem fog egy perccel sem hamarabb, vagy később érkezni. Legtöbben szeretnék kiélvezni a gondtalan nyár utolsó napjait anélkül, hogy a felnőttek, kik köztudottan nem járnak iskolába, olyan dolgok felől érdeklődnek, ami az ő életükre (közvetlenül) semmilyen hatással nincs. Személyiségtől függően a diákok az ilyen kérdéseket vagy tudják kezelni és rövid, de nem beleköthető válasszal rövidre zárják ezt a témát, vagy kissé ingerülten visszaválaszolnak a felnőtteknek (idősebb korosztálynak különösen). Ezzel azonban csak azt érik el, hogy az idősebbektől a leginkább gyűlölt válaszreakciót kapják meg, mégpedig a: “Az én időmben bezzeg…” vagy “Én a te korodban már…” kezdetű közutálatnak örvendő oktatásnak, vagy kioktatásnak szánt mondatokat.

Ezzel azonnal falba ütközik a kommunikáció, mert mint tudjuk az idők változnak, és hiába ugyanaz az alaptézis, a körülmények évtizedről évtizedre változnak. De a diákok elkerülni sajnos nem tudják ezeket a helyzeteket, így meg kell tanulni a legfrappánsabban kijönni belőle, hogy senkit ne bántsanak meg. Rövid, de megkérdőjelezhetetlen választ adva, aminek értelmezésével a felnőttek ellesznek egy rövid ideig, időt nyernek és kitérhetnek a további kellemetlen kérdések elől.

Kapcsolódó címkék...

Kapcsolódó címkék...

About Schmidt Dorina

A győri Széchenyi István Egyetemen végeztem. Imádok utazni, írni és borzasztóan sokat olvasni! :)

Ezt mindenképpen olvasd el!

Iskolakezdés

Véget ért a nyár, kipihenve, kinyaralva várjuk az első tanítási napot! :-) Kicsit más lesz …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük