Kezdőlap » Sport » Mivel kell felszerelni a kerékpárt?

Mivel kell felszerelni a kerékpárt?

A kerékpáros közlekedésre a Kresz külön kitér, szabályozva van, hogy a biciklinek mi a kötelező alapfelszerelése.
Minden kerékpáron kell, hogy legyen csengő, mégpedig olyan, aminek a hangja cseng, tehát a duda önmagában nem megfelelő. Felszerelhetjük, de csak akkor, ha sima csengőnk is van.
Kell, hogy legyen megfelelő fékberendezés, de ez természetes is, hogy enélkül nem igazán működik a biciklizés.
A látni és látszani elv értelmében, kötelező felszerelni előre fehéren vagy sárgán világító lámpát, hátrafelé pedig piros színű lámpát, ami – az új szabályozásnak köszönhetően – már villogó is lehet. Ezek alapvetően azt szolgálják, hogy időben meglássák a kerékpárost, de ha az látni is akar valamit maga előtt az útból, akkor komolyabb lámpát kell használnia. Az első lámpa egyébként elhelyezhető akár a bringás sisakján is.
Szintén kötelező a macskaszem, azaz prizma felszerelése, legalább az első kerékre. Ebből kettőt kell elhelyezni a küllőkön, egymással szemben. Lényege, hogy mikor sötétben keresztben halad át az úton a kerékpáros, a közeledő autó fényszórói miatt a prizmák már messziről felvillannak. Macskaszem nélkül a kerékpáros oldalról nézve gyakorlatilag észlelhetetlen. A prizmát helyettesíteni lehet a gumik szélére körben felragasztott fényvisszaverő szalaggal.

Szintén fel kell szerelni a bicikli hátuljára egy nagy piros prizmát, vagy két oldalt, szimmetrikusan két pirosat. Emellett a gyártók sokszor prizmával látják el a pedálok szélét is.
Ha a kerékpáros nem egy település belterületén halad, akkor éjszaka fényvisszaverő mellényt (úgynevezett kukásmellényt) is viselnie kell.

Kapcsolódó címkék...

Kapcsolódó címkék...

About Schmidt Dorina

A győri Széchenyi István Egyetemen végeztem. Imádok utazni, írni és borzasztóan sokat olvasni! :)

Ezt mindenképpen olvasd el!

Hogyan épülnek fel a magyar bajnokságok?

A magyar labdarúgás legfelső vonala az OTP Bank Liga, amelyben 16 csapat szerepel, az utolsó …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük