Kezdőlap » Betegségek » Mivel jár a kötőhártya gyulladás?

Mivel jár a kötőhártya gyulladás?

Bizony, előfordul, hogy a szemünk betegszik meg. A szemünk felszínét egy átlátszó, hártyás réteg borítja. Ez ott van a szemfehérjén és a szemhéjak belső részén is, hogy védje azt, és megakadályozza, hogy kiszáradjon. Ha ez a hártya begyullad, kötőhártya gyulladásról beszélünk. Ezt baktériumok, vírusok is kiválthatják, de egyéb kórokozók is okozhatják.

A veszélye ennek az, hogy fertőző. Ha beteg a szem, az általa termelt váladék szennyezett, amit könnyen átadhatunk másnak is, elég, ha a kezünkre kerül a folyadék a szem dörzsölése után, és azzal megérintünk valamit, ahonnan más kezére kerül át, és ő is beleviheti a saját szemébe.
Milyen tünetei vannak? Elég szembetűnő, hogy a szemfehérje pirosas, rózsaszínes színt ölt. Ez érintheti csak az egyik, vagy akár egyszerre mindkét szemet. Erős a gyanú, hogy ha szúrós érzést érzünk, mintha valami idegen anyag lenne a szemünkbe, de mégse találunk semmit, ami kiváltaná a szúró érzést, nincs mit eltávolítani, akkor elég valószínű, hogy kötőhártya gyulladásunk van.

A láthatóvá vált erek és a szúró érzése ellenére az éles látás képességét nem befolyásolják ezek a tényezők. Kellemetlen tünet, hogy a szem ilyenkor jobban könnyezik, váladékozik, ami az éjszaka folyamán akár össze is tapaszthatja a szemhéjakat.
Kellemetlen betegség, amivel főleg a fertőző volta miatt érdemes mihamarabb orvosihoz fordulni, és korán diagnosztizálni. Az orvos tudja csak megállapítani, hogy vírus, baktérium, okozza-e, vagy allergiás elváltozás miatt alakult-e ki, és ennek ismeretében dönt a kezelés módjáról. De a legegyszerűbb esetben általában antibiotikum tartalmú szemcseppet kell használni rá, ami mindenféle kórokozót elpusztít, és gyakran vízzel öblögetni, kitisztítani a szemeket.

Kapcsolódó címkék...

Kapcsolódó címkék...

About Schmidt Dorina

A győri Széchenyi István Egyetemen végeztem. Imádok utazni, írni és borzasztóan sokat olvasni! :)

Ezt mindenképpen olvasd el!

A C-vitamin

A C-vitaminról mindenki azt gondolja, hogy ismeri, tudja mire jó, mire kell használni. Az igazság …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük