Kezdőlap » Jog » Mivel jár egy válás?

Mivel jár egy válás?

Amikor az ember kimondja a boldogító igent, nem gondol a válásra. Fogadja, hogy jóban, rosszban, egészségben, betegségben, pedig egyre több házasság végződik válással. Ilyenkor jön a huza-vona, a pereskedés. Jó, ha tisztában vagyunk a jogi dolgokkal, mielőtt beadjuk a papírt.

A házasság alatt szerzett vagyon, a közös vagyon, így mindenen osztozni kell. Különvagyonról csak akkor lehet beszélni, ha az egyik fél ajándékba kap vagy örököl valamit. Az osztozás vonatkozik a közösen használt tárgyakra és a közös bankszámlán elhelyezett pénzre, attól függetlenül, hogy ki mennyivel járult hozzá. Persze ez soha nem ennyire fekete és fehér. Sokkal bonyolultabb dolgokról van szó, ezért tartanak a válóperek évekig. Persze mindez költséges jogi procedúra. Mindenki jobban jár, ha a felek amíg még házasok és meg van bennük a tárgyalókészség, nyugodtan, békésen átbeszélik.
Egyszerűbb a dolog, ha már a házasság előtt rögzítik egy szerződésben, hogy ki mit visz a házasságba. Ez a szerződés, azon kívül, hogy rögzíti a fennálló vagyoni állapotokat, rendelkezik az esetleges különválás esetén mely vagyontárgyak kinek a tulajdonába kerül. Itt elsősorban értékesebb ingóságokról, ingatlanról, értékpapírról lehet szó, de magában foglalhatja a társasági üzletrészről való rendelkezést is. Viszont nagyon sok a részletkérdés, ami miatt minden eset egyedi elbíráláson megy át. Csak ezután lehet megállapítani, hogy a volt házastársat mi illeti meg a vagyoni értékekből. Ha például a házasság még a cég működése idején szűnik meg, akkor a volt házastárs üzletrészének az értéke a mérvadó. Viszont ha a cég megszűnése ideje alatt bomlik fel a házasság, akkor a fennmaradó vagyonból kell a volt házastársat kielégíteni. Az üzletrész mértéke minden esetben közös vagyonnak számít, hiszen abból a házastársnak jövedelme származhat. A felek gyakran úgy állapodnak meg, hogy egyösszegű házastársi tartás címen a tag házastárs megfizeti a már nem tag házastársa részére az üzletrész ellenértékét. Ezért cserébe a nem tag házastárs lemond az üzletrésszel kapcsolatos anyagi követeléséről. Viszont tisztában kell lenni vele, hogy ezután kötelesek személyi jövedelemadót fizetni.

Kapcsolódó címkék...

Kapcsolódó címkék...

About Schmidt Dorina

A győri Széchenyi István Egyetemen végeztem. Imádok utazni, írni és borzasztóan sokat olvasni! :)

Ezt mindenképpen olvasd el!

A személyhez fűződő jogok

A személyhez fűződő jogok védik a személyt az illetéktelen beavatkozásoktól, amelyek a környezete felől érkeznek. …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük