Kezdőlap » Étel » Mivel helyettesíthetjük a burgonyát?

Mivel helyettesíthetjük a burgonyát?

Aki szokott a kertjébe burgonyát vetni, tudja, hogy számos fajtája van már, és az igényeinknek legmegfelelőbb vetőgumók választásával változatos típusokat tarthatunk színben, keménységben, méretben, állagban, stb. Mostanában kezdenek egyre inkább divatba jönni a színes fajták, elsősorban a lilák, amelyek erős színe sokkal különlegesebb, mint a már megszokott halvány sárga, fehér, rózsaszín típusok.
Ugyanakkor nem feltétlenül kell csak a burgonyák közül válogatni, ha köretnek való zöldségnövényt szeretnénk. Minden emberlakta kontinensnek, tájegységnek megvannak a maga hasonló növényei. Európában például már a krumpli térhódítása előtt jelen volt a csicsóka, ami nem a paradicsom, hanem a napraforgó rokonságába tartozik, és igen könnyen termeszthető, viszont kevésbé szapora pucolni, feldolgozásilag pedig nem olyan változatos, mint a burgonya.
Mostanában már kapható a hazai őstermelőktől például édesburgonya, ennek van a déli országrészben egy nagy hazai termelője is, ahonnan még palánták is beszerezhetőek. Ez a növény elsősorban az USA-ban nagyon népszerű.
Afrikai, ázsiai eladóktól szerezhető be a yamsz gyökér szaporításához használható vetőgumó. Amennyiben megfelelő körülményeket tudunk biztosítani a növényeknek, néhány év alatt hatalmas yamszgyökereket is termeszthetünk a saját kertünkben. A lényeg a tápanyagdús talaj, a téli takarás, a rengeteg víz és a párás környezet. Ha nagy ültetvényeket nem is tudunk fenntartani, azért fóliasátorban vagy a kerti tó mellett könnyedén nevelhetünk néhány tővel. Ennek is több fajtája beszerezhető, bár a választék nem akkora, mint a krumpli esetében, és elsősorban az ízre vonatkozik.
Afrikában népszerű még a főzőbanán, ami viszont a mi éghajlatunkon kertben nem terem meg.

Kapcsolódó címkék...

Kapcsolódó címkék...

About Schmidt Dorina

A győri Széchenyi István Egyetemen végeztem. Imádok utazni, írni és borzasztóan sokat olvasni! :)

Ezt mindenképpen olvasd el!

Hagyományos disznóvágás

Nincs is jobb a mai rohanó világban egy jó kis disznóvágásnál…… Amikor már feldolgozásra kerül …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük