Kezdőlap » Házépítés » Mivel fűtsünk családi házunkban?

Mivel fűtsünk családi házunkban?

Az szinte állandó kérdés, hogy mivel lenne érdemes fűteni a családi házunkban, azonban ne feledkezzünk meg arról a szempontról, hogy nem csak a fűtés típusát, hanem a hőleadók típusát is érdemes minél több szempont alapján megválasztani. Egy olyan építész, aki jól végzi a munkáját egyszerűen nem teheti meg azt, hogy nem foglalkozik a gépészettel. Aki szeretné a családi házában a fűtés típusát kiválasztani, annak célszerű elmennie egy szakértő céghez, akikkel a konzultáció során döntik el, hogy milyen fűtés típust válasszanak, de csak azt követően, miután a falazat, a födémek és a nyílászárók áttekintése is megtörtént, hiszen csak ezt követően tudják kideríteni azt, hogy melyik típusú fűtés lenne a megfelelő. Vannak olyan kérdések, amelyek ebben az esetben a leggyakrabban felmerülnek, így hogyha ezeket áttekintjük, talán könnyebb lesz megválaszolni a kérdést is.
Az egyik leggyakoribb megoldás még napjainkban is a cirkó fűtés. Az úgynevezett cirkók szinte majdnem mindig valamilyen kombi fűtőkészülékeket jelentenek. Ebben az esetben, a cirkók működésének az alapja, hogy egy szivattyú segítségével a gáz által felmelegített vizet a fűtőtestekbe eljuttatjuk, és így lesz eredményes a fűtés a családi házunkban. Ennek a fűtőberendezésnek van olyan változata, amely nyitott, vagyis nyílt égéstere van, és ez a típus a helyiség levegőjét használja fel, és éppen emiatt tartják ezt a típust korszerűtlennek, és nem is biztonságosnak. De van olyan is, amely zárt égésterű változat, amit úgynevezett turbó kazánnak nevezünk, ennek jellemzően van egy duplafalú kéménye, és ebben, de természetesen egymástól elválasztva történik a friss levegő beszívása és az elhasznált levegő, azaz az égéstermék elvezetése is, amely utóbbi egy ventilátor segítségével képes távozni.

Szintén érdemes felvetni azt a lehetőséget is a családi házunk építésekor, hogy mekkora épülethez mekkora fűtőtestet, illetve mekkora kazánt választunk például. Természetesen egy lakásba kisebb kazánok is elegendőek, azonban hogyha családi házakról van szó, akkor már nagyobb kazánra lesz szükség, amely nemcsak a fűtést, hanem a meleg vizet is szolgáltatja. Mindenképp átlagosnak mondhatjuk azokat a kisebb típusú kazánokat, mint például a 24kW-os típust, amely tökéletesen elegendő egy lakás esetében, azonban egy családi háznál ennél jóval nagyobb teljesítményű kazánra lesz szükség. A vízteres gázkonvektort mindenképp felejtsük el, amennyiben éppen a családi házunkba keresünk megfelelő, és egyben hatékony fűtési módot, helyette viszont például választhatjuk a megfelelő kondenzációs gázkazánt. Utóbbit mindenképp megéri családi házakba is választani, legalábbis akkor, hogyha úgy döntünk, hogy gázzal fogunk majd fűteni. A kondenzációs technológia mellett ugyanis több érv is szól. A két legfontosabb közül az egyik, hogy nagyon jó ennek a típusnak a hatásfoka, mert hasznosítja a füstgázban lévő hőt is, a másik, pedig hogy részterhelésen még inkább hatékonyan működik, mint például teljes teljesítményen.

Kapcsolódó címkék...

Kapcsolódó címkék...

About Schmidt Dorina

A győri Széchenyi István Egyetemen végeztem. Imádok utazni, írni és borzasztóan sokat olvasni! :)

Ezt mindenképpen olvasd el!

Polisztirol tetőelem a családi házaknál

Az úgynevezett ProKoncept, vagy más néven polisztirol tetőelem alkalmazása azt teszi lehetővé, hogy miután elkészítettük …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük