Kezdőlap » Családi élet » Mivel etessük a cicánkat?

Mivel etessük a cicánkat?

Arról, hogy mivel ajánlatos a macskát etetni, megoszlanak a vélemények. Vannak, akik a nedves (más néven alutasakos vagy konzerv) eledeleket részesítik előnyben, mások inkább a száraz tápokat javasolják.

Kölyökcica esetében, amíg a 8 hetes kort el nem éri kizárólag macskatejet, vagy macska tápszert adjunk! Bár alapesetben az anyamacska szoptatja kölykét, bizonyos esetekben előfordulhat, hogy elhagyja, vagy más ok miatt (pl. elfogy a teje) nem tudja táplálni a picit, így ezt nekünk kell megtenni.

A szilárd ételként a fiatal állatoknak főtt rizst, vagy csirkehúst adhatunk, illetve fokozatosan átszoktatható a nedves vagy a száraz tápokra. Bár az előbbit jobban elfogadhatja a pici, az utóbbi viszont gazdagabb tápanyagokban, mindemellett a rágást is fejleszti.Tudnunk kell, a macska alapvetően ragadozó állat. Felesleges tehát zöldségekkel tömni! Bizonyos cicák a zöldségtartalmú nedves tápokat akár ki is hányhatják, így ha tehetjük inkább csak húst tartalmazó eleséget adjunk nekik.

A cicák számára a sertéshús mérgező, emiatt csak csirke vagy marhahúst (esetleg belsőséget, májat zúzát) adjunk, de ezeket is csak jól átfőzve.

Amíg a cicát nem ivartalanítják, csak annyit eszik, amennyire szüksége van. Kölyökcicáknál illetve ivartalanított macskáknál adagolni kell az ételt, mert ők hajlamosak túlenni magukat. Emiatt a dobozon vagy a csomagoláson feltüntetett adagolási útmutatót csak tájékozódási jelleggel alkalmazzuk.

Érdemes azonban figyelni a tápok és konzervek összetételét, és gyakran igaz a mondás: olcsó húsnak, híg a leve: a gyengébb minőségű eledelek gyakorta sokkal inkább árt, mintsem használ.

Kapcsolódó címkék...

Kapcsolódó címkék...

About Schmidt Dorina

A győri Széchenyi István Egyetemen végeztem. Imádok utazni, írni és borzasztóan sokat olvasni! :)

Ezt mindenképpen olvasd el!

Az idős szülők gondozásra, ápolásra szorulnak

Beszélnünk kell a szülőkről, akik megöregszenek és néha betegek is lesznek. Előbb utóbb ápolásra, ellátásra …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük