Kezdőlap » Egészséges életmód » Mítoszok: segíthet a bor az elalvásban, illetve a fogkrém a pattanások ellen?

Mítoszok: segíthet a bor az elalvásban, illetve a fogkrém a pattanások ellen?

Csábítóan hangzik egy fárasztó munkanap után, lefekvés előtt egy pohár bort elfogyasztani. Végül is, köztudott, hogy segít a mély, és nyugodt alvásban – vagy mégsem?

Sajnos ez egy tévhit. Ugyan az elalvásban segíthet az alkohol, az ezt követő éjszakai pihenés azonban egyáltalán nem nyugodt, nem pihentető. Az alkohol megzavarja az alvásritmust, és rontja az alvás minőségét. A mélyalvási szakaszok megszakadnak, az alkohol vízhajtó hatása gyakori vizelési ingert idéz elő. Az alkohol miatt megzavart alvás az egész napra rányomhatja a bélyegét: fáradnak, levertnek, kimerültnek érezhetjük magunkat. Ha nehézségeink vannak az elalvással kapcsolatban, válasszunk inkább egy jó könyvet, vagy nyugtató hatású zenét az ellazuláshoz. Lefekvés előtt kerüljük azokat a tevékenységeket, amik megnehezíthetik az elalvást: például az intenzív sportot, vagy a televíziózást, számítógépezést.

Kamaszkorban szinte mindenki megpróbálja fogkrémmel eltüntetni a kellemetlen pattanásokat. A módszer azonban nem mindig sikeres: egyes esetekben segíthet, azonban gyakrabban fordul elő, hogy rövid-, vagy hosszútávon rontja a helyzetet. Az orvosok óva intenek attól, hogy a pattanásokat, vagy a herpeszt fogkrémmel próbáljuk kezelni: ugyan a fogpasztában található cink antiszeptikus hatású, és kiszáríthatja a hólyagokat, vagy a pattanásokat, az egyéb összetevők (például a mentol) ellentétes hatást fejthetnek ki. Irritálhatják, túlságosan kiszáríthatják a bőrt. Válasszuk inkább a gyógyszertárban található krémeket, kenőcsöket, vagy forduljunk kozmetikushoz, illetve bőrgyógyászhoz.

Kapcsolódó címkék...

Kapcsolódó címkék...

About Schmidt Dorina

A győri Széchenyi István Egyetemen végeztem. Imádok utazni, írni és borzasztóan sokat olvasni! :)

Ezt mindenképpen olvasd el!

A vegetáriánus életmód kedvező hatása

A vegetáriánus étkezés számos előnnyel rendelkezik. Aki nem fogyaszt húst, bizonyítottan az átlagnál kisebb az …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük