Kezdőlap » Látnivalók » Mitől varázslatos a Fehér Ház?

Mitől varázslatos a Fehér Ház?

A Fehér Ház az Egyesült Államok legrégibb középülete, az Államok hatalmának jelképe. Az épületet aligha szükséges bemutatni, hiszen a világ legismertebb és legkönnyebben felismerhető épületei közé tartozik. Ez az Egyesült Államok elnökének magánrezidenciája és egyúttal munkahelye is.

1792-ben hirdettek pályázatot az épület terveinek elkészítésére. A pályázat győztese, James Hoban tervét maga George Washington elnök választotta ki. Az ír építész elsősorban a dublini Leinster-házat tekintette mintának, amely jelenleg az ottani parlament székhelye. Az építkezést 1792 őszén kezdték el, és ha még nem is fejezték be egészen, de 1800-ban már be is lehetett költözni.

Az első elnök, aki itt lakott, John Adams volt. Később, Thomas Jefferson elnök utasítására az építész, Benjamin Henry Latrobe két kisebb szárnnyal egészítette ki a meglevő komplexumot, amelyben az istállók és a szervizek kaptak helyet. Az 1812. évi háború idején a britek felgyújtották az épületet, de a háború után Latrobe és Hoban közreműködésével újjáépítették. A legfontosabb bővítések a Hoban-féle északi és déli portikuszok, melyek 1824 és 1829 között épültek.

A következő években tovább bővítették és át is alakították a Fehér Házat, de a kellő karbantartás elmaradása miatt az épület állaga romlásnak indult. A legjelentősebb felújításokat Jacqueline Kennedy, John F. Kennedy felesége vezényelte le. Neki köszönhető a pazar franciás dekoráció is.

Kapcsolódó címkék...

Kapcsolódó címkék...

About Schmidt Dorina

A győri Széchenyi István Egyetemen végeztem. Imádok utazni, írni és borzasztóan sokat olvasni! :)

Ezt mindenképpen olvasd el!

Drezda

Az egymást követő száz uralkodók nagy becsben tartották udvartartásuk székhelyét, igyekezvén minél pompásabbá varázsolni a …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük