Kezdőlap » Látnivalók » Mitől remekmű Sacsayhuamán?

Mitől remekmű Sacsayhuamán?

Sacsayhuamán nem más, mint az inka építészet kőből emelt, ismeretlen rendeltetésű remeke. Ha felkeressük ezt az egykori inka erődöt, minden bizonnyal lenyűgöz minket a látványa és történelmi hangulata, az építéséhez felhasznált kövek mérete és mennyisége.

Sacsayhuamán Cuzco város közelében található, amelynek neve „köldököt” jelent, mivel az inkák meggyőződése szerint a világ közepén épült. Az erődben található kapuk több mint 3 méteresek, sarokkövei pedig 8 méter magasak, így megmunkálásuk és mozgatásuk egyaránt kimagasló mérnöki teljesítményt képvisel.

Építéstörténete sok fejtörést okoz a régészeknek. Bár a földrengések miatt számos modern épület romba dőlt a környéken, még azok is, amelyek ugyanolyan kövekből épültek, mint Sacsayhuamán, ez az inka erőd mindmáig túlélte ezeket. A köveket habarcs nélkül rakták egymásra, a természet erői mégsem tettek kárt bennük. Nem helyi építőanyagból emelték, de a régészek számára mindmáig rejtély, hogy honnan és hogyan kerültek ide a kövek.

Az inkák nem hagytak hátra írásos emlékeket, szóhagyomány útján fennmaradt történelmük pedig letűnt a spanyol hódítással, így nincsenek megbízható ismereteink Sacsayhuamán eredeti rendeltetésére vonatkozóan. Sok tudós szerint erőd volt, mások vallási funkciót tulajdonítanak neki, de lehet, hogy mindkettőnek megfelelt. A XX. század végén a régészek feltártak néhány sírt, amelyekbe a feltételezések szerint inka szenteket temettek, és ez a szakrális rendeltetést támasztja alá.

Bár a falak napjainkban is hatalmasak, régebben még impozánsabbak voltak, de a győztes spanyolok elhordták a kövek egy részét.

Kapcsolódó címkék...

Kapcsolódó címkék...

About Schmidt Dorina

A győri Széchenyi István Egyetemen végeztem. Imádok utazni, írni és borzasztóan sokat olvasni! :)

Ezt mindenképpen olvasd el!

Károlyi Alajos palotája

Budapesten, a VIII. kerületben található a Károlyi-palota (Pollack Mihály tér 10.). A palotát a nyitrai …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük