Kezdőlap » Látnivalók » Mitől különleges Dzsószer fáraó piramisa?

Mitől különleges Dzsószer fáraó piramisa?

Egyiptom legendás piramisai közül korával kiemelkedik Dzsószer lépcsős piramisa, mely a világon ismert legrégebbi építészeti emlékek legnagyobb szabású műve. Az egyiptomi Óbirodalom királyairól nem sokat tudunk, de az általuk építtetett piramisok meggyőző bizonyítékkal szolgálnak hatalmukról és gazdagságukról. Közülük a legkorábbi Dzsószer fáraó lépcsős piramisa, amelyet a világ első olyan építésze tervezett, akinek ismerjük a nevét: Imhotep, aki orvosként is jelentős eredményeket ért el. Az Imhotep tervezte sírgúlát a Kr. e. XXVII. századra datálják. Az építkezés helyét a sivatagban jelölték ki, Dzsószer fővárosa, Memphisz közelében, ahonnét jól lehetett látni a horizontot uraló, égnek törő alakzatát, amely Egyiptom korábbi építészetét folytatta – immáron kőbe faragva. Felfelé keskenyedő szintek, kőből és agyagból épült „lépcsők” alkotják; legnagyobb magassága 61 méter, és eredetileg ragyogó fehér mészkő borította. A négyzet alapú piramis négy oldala a négy égtáj felé fordul.

Több kapuja is volt, de az egyetlen igazi bejáratot oszlopok fogták közre és a központi udvarra vezetett. A piramis szobrai az egyiptomi isteneket, valamint Dzsószert és családtagjait ábrázolták. Köztük van a trónján ülő fáraó életnagyságú szobra. A sírgúla alatt soha nem látott méretű földalatti építmények vannak galériákkal és mintegy száz helyiséggel. A piramis része egy épületegyüttesnek, amelyből egyik-másik csak utánzat, és talán azt a célt szolgálta, hogy a halála után átmenetileg ott időzzön a fáraó lelke, vagy a jubileumi szertartások színhelye volt. A déli oldalon vezetett az a kiemelt útvonal, amelyet minden fáraó rituálisan körbefutott a koronázási ünnepségen, majd a jubileumán is. az épületegyüttest több mint 1,6 kilométer hosszú, eredetileg 11 méter magas fal övezte. Az egész területet „A holtak hatalmas városaként” emlegették.

Kapcsolódó címkék...

Kapcsolódó címkék...

About Schmidt Dorina

A győri Széchenyi István Egyetemen végeztem. Imádok utazni, írni és borzasztóan sokat olvasni! :)

Ezt mindenképpen olvasd el!

Drezda

Az egymást követő száz uralkodók nagy becsben tartották udvartartásuk székhelyét, igyekezvén minél pompásabbá varázsolni a …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük