Kezdőlap » Látnivalók » Mitől különleges a San Ildefonso-katedrális?

Mitől különleges a San Ildefonso-katedrális?

Mérida a mexikói Yucatán állam fővárosa, egyben az ország tizedik legrégibb városa. Egy spanyol konkvisztádor fia, Francisco de Montejo y León alapította 1542-ben. Területén korábban a Thó nevű nagy maja város állt, amelyet 1240 táján alapított Ah Chan Caan király.

Bizonyára néhány épületének fehér homlokzata miatt Méridát “Fehér Város”-ként is emlegetik. Jellegzetes városképi eleme a San Ildefonso-katedrális. Ez volt az első székesegyház, amelyet az amerikai kontinens belsejében építettek. 1556 és 1598 között emelték a város főtere, a Plaza Grande keleti oldalán.

Amint megérkeztek ide, a spanyol telepesek elkezdték lebontani a környékbeli maja piramisokat, amelyek nagy köveit felhasználták a templom alapozásához. A katedrális egy spanyol építész, Juan Miguel Aguero tervezte koloniális jellegű reneszánsz stílusban, elöl két harangtoronnyal és a főbejáratot szegélyező Szent Péter- és Szent Pál szobrokkal. Belső terét számos mellékkápolna tagolja, közülük a Megpörkölődött Krisztus kápolnája, amelynek büszkesége a 7 méter magas fából faragott Krisztus-szobor.

A szobrot az 1500-as években faragták egy villám sújtotta fából, amely lángra lobbant ugyan, mégsem szenesedett el. A helyiek éppen ezért csodálatos tulajdonságúnak tekintik. Amikor a templom leégett, egyedül a Krisztus-szobor élte túl a tűzvészt. Fája csak megpörkölődött, innen kapta a nevét.

A székesegyház a szobornak köszönhetően a római katolikusok zarándokhelye lett. Elsősorban a szeptemberi-októberi Los Gremios körmenet idején keresik fel sokat: ilyenkor a szobrot körbeviszik a városban.

Kapcsolódó címkék...

Kapcsolódó címkék...

About Schmidt Dorina

A győri Széchenyi István Egyetemen végeztem. Imádok utazni, írni és borzasztóan sokat olvasni! :)

Ezt mindenképpen olvasd el!

Hol található a Union Station?

A Los Angeles-i Union Station az utolsó nagy vasútállomások egyike a vasút történetének aranykorából. A …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük