Kezdőlap » Látnivalók » Mitől különleges a Keleti Állami Büntetőintézet?

Mitől különleges a Keleti Állami Büntetőintézet?

Az Egyesült Államokban, Philadelphia városa mellett található Keleti Állami Büntetőintézet rengeteg, több mint 300 börtön mintájául szolgált szerte a világon. 142 évig volt használatban, és ez idő alatt többen is laktak falai között ez Államok leghírhedtebb bűnözői közül: olyanok, mint Willie Sutton bankarabló, vagy Al Capone. Az építkezést 1822-ben kezdték el, és az intézményt, amely a kvékerek reformjának megfelelően alakítottak ki, 1829. október 23-án adták át. Az épületet sugaras alaprajzzal tervezték, szakítva a hagyományos börtönépületek elrendezésével.

Az elképzelés szerint büntetés helyett az épület kialakításával arra kellett volna ösztönözni a rabokat, hogy gondolkodjanak el bűntetteiken, és változtassák meg viselkedésüket. Ezt a célt úgy kívánták elérni, hogy magáncellákba költöztették az elítélteket, ahol szükségszerűen befelé fordul és magába néz az ember. A rabok csak a saját cellájukban tartózkodhattak, egymással nem találkozhattak.

Ezt a rendszert azonban a költségek növekedése miatt egyre nehezebb volt fenntartani. A másik gond az volt, hogy a fogva tartás e módja súlyos mentális zavarok kialakulásához vezethet. Mivel a rendszert 1913-ban megváltoztatták, az épület hasznavehetetlenné vált. 1970-ben történt bezárásáig gyűjtőfogházként működött. Végleges bezárása után a börtön elhagyatottá vált, állaga romlásnak indult, mígnem 1980-ban Philadelphia városa megvásárolta Pennsylvania államtól. 1988-ban létrehoztak egy munkacsoportot, amely gondoskodott az épület megőrzéséről, helyreállításáról és modernizálásáról.

Kapcsolódó címkék...

Kapcsolódó címkék...

About Schmidt Dorina

A győri Széchenyi István Egyetemen végeztem. Imádok utazni, írni és borzasztóan sokat olvasni! :)

Ezt mindenképpen olvasd el!

Visegrádi Fellegvár

A fellegvárat menedékvárként emelték, ami Mátyás korában élte virágkorát, ezt követően a törököknek esett áldozatául. …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük