Kezdőlap » Autó » Mitől halad az autó?

Mitől halad az autó?

Az autók meglepően bonyolult belső rendszerrel rendelkeznek. Nem csak a ma már szériatartozékként beépített fedélzeti számítógép, a légkondicionáló vagy a multimédiás eszközök miatt. Mindezek persze a technológiai fejlődés nagy vívmányai, és az autógyártás új generációját hozzák el, azonban ha ezektől eltekintünk, még mindig találhatunk egy autóban kifinomult mérnöki munkát.
Az autónak azért van szüksége üzemanyagra, legyen az benzin vagy dízelolaj, mert a motor azt égeti el, abból nyeri az energiát a működéshez. De lássuk, hogyan?
A motorok mellett úgynevezett hengerek találhatóak, amik az egész nyitját adja. A fejlett kocsikban illetve motorblokkokban ezekből négy van. Az autó teljesítményét az adja, hogy az összekevert és meggyújtott benzin és levegő keverék berobban, elmozdítva ezzel a hengert. Bonyolult mechanizmusok ezt úgy időzítik, hogy valamelyik henger mindig mozgásban legyen, ezzel biztosítva a motor állandó, folyamatos teljesítményét.
A hengereket rudak és csapágyak kapcsolják a tényleges motorhoz, vagyis annak főtengelyéhez, melyet a dugattyúk fel és le irányuló mozgása mozdít meg. Ezek a dugattyúk nagy teljesítménynél, gyors tempónál akár percenként hatezerszer is elvégezhetik ezt a mozgást.
Mindez még nem lenne elég, hogy autónk valóban el is induljon. Ehhez szükség van még valamire, amit erőátviteli rendszernek nevezünk. Ez biztosítja, hogy a motorban keletkezett mozgatóerő el is jusson a kerekekhez. Ebből több fajtát különböztetünk meg attól függően, hogy az autóban a motor elöl van vagy hátul van-e, illetve, hogy ez a motor az első, a hátső esetleg mind a négy kereket megmozgatja-e.

Kapcsolódó címkék...

Kapcsolódó címkék...

About Schmidt Dorina

A győri Széchenyi István Egyetemen végeztem. Imádok utazni, írni és borzasztóan sokat olvasni! :)

Ezt mindenképpen olvasd el!

Elektromos autó

Napokban beszéltem egy elektromos meghajtású autó –Tesla- tulajdonossal. Többen körbevettük, szemléltük, mintha csodát látnánk. Tulajdonosa …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük