Kezdőlap » Látnivalók » Mitől csodálatos Disneyland?

Mitől csodálatos Disneyland?

Az Egyesült Államok-beli Anaheimben található Disneyland egy családi témapark, melynek hatalmas nemzetközi jelentősége van. Walt Disney elképesztő fantáziája csodaországot teremtett a filmekben, amelyeket meg akart valósítani. A témapark megépítésének ötletét a kaliforniai Oaklandben egy kis parkban tett látogatása adta, amelynek látványosságai csalódást okoztak neki.

Úgy döntött, megépíti a sajátját, lányai és az alkalmazottak gyerekei számára. Mivel nem engedélyezték az eredeti tervét, hogy ez a Burbank Filmstúdió közelében legyen, felkérte a Stanford Kutatóintézetet, hogy keressenek megfelelő helyet. A Los Angeleshez közeli agrárvárosban, Anaheimben találtak egy narancsligetet, amelyhez a Santa Ana Frreway és a Harbot Boulevard biztosította a közlekedést. A terv ideálisnak bizonyult, és az építkezést 1954. július 21-én elkezdték, a megnyitót egy évvel későbbre időzítve. Hatalmas építkezés volt ez, képzeletdús és méregdrága, minden fázisát maga Disney ellenőrizte.

Ennek dacára 1955. július 17-én, a megnyitó napján katasztrófa történt, amelyet később “Fekete vasárnap”-nak neveztek el. A hatezer hiteles belépőn kívül rengeteg jegyet hamisítottak, így huszonnyolcezernél is több ember érkezett, megbénítva az utak forgalmát. Sok program befejezetlen maradt, vagy nem bírták el az utasmennyiséget. Ráadásul hőhullám érkezett, megolvasztotta a burkolatot, gázszivárgás történt, és bajok voltak az ivókutakkal is. Disneyland napjainkra az Egyesült Államok kultúrájának a szerves része.

Kapcsolódó címkék...

Kapcsolódó címkék...

About Schmidt Dorina

A győri Széchenyi István Egyetemen végeztem. Imádok utazni, írni és borzasztóan sokat olvasni! :)

Ezt mindenképpen olvasd el!

Drezda

Az egymást követő száz uralkodók nagy becsben tartották udvartartásuk székhelyét, igyekezvén minél pompásabbá varázsolni a …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük