Kezdőlap » Egészséges életmód » Mitől bio a bio?

Mitől bio a bio?

Manapság nagyon elterjedt a bio, az öko, a natúr elnevezés, de ezek nem ugyanazt jelentik. A bio termékek termesztését nagyon szigorú szabályok írják elő. Aki ezeket nem tartja be az szabálysértést követ el.
A bio minősítés megszerzésének nagyon komoly feltételei vannak. Talán a legfontosabb, hogy a termőföld, amelyben az alapanyagokat termesztik legalább három éve nem kapott semmilyen vegyszeres kezelést.
A hangsúly a kártevők ellen nem a védekezésen, hanem a megelőzésen van. Az ellenőrzési folyamat végigkíséri a terméket a termőföldtől a boltba kerülésig. Egy termék vásárlásánál nagyon körültekintőnek kell lenni, mert egy cég nevében szerepelhet a bio, illetve az öko szó, de a termék ettől még nem biztos hogy az. Így mindig jól nézzük meg a címkét, vagy zöldségek, gyümölcsök esetén a termékkísérő bizonylatot.
Kategóriák szerint egy termék lehet “Biotermék”, amikor az összetevők aránya 95-100%-ban bio. Amikor ez az arány 70-94%, akkor csak az összetevők bizonyos százalékát állították elő az ökológiai termelés szabályai szerint, és már “csak” natúr termékről beszélhetünk.
“Átállási termék” felirat is szerepelhet a címkén, ha a gazdaság ahonnan származnak az alapanyagok már több mint egy éve biogazdálkodást folytat. A címkén mindenképpen kell még szerepelnie az ellenőrző szervezet nevének és kódszámának.
Biotermék vásárlására nem biztos, hogy a hipermarketek a legmegfelelőbbek. Ha biztosra akarunk menni, inkább vásároljunk bioboltokban vagy natura boltban, esetleg interneten.

Kapcsolódó címkék...

Kapcsolódó címkék...

About Schmidt Dorina

A győri Széchenyi István Egyetemen végeztem. Imádok utazni, írni és borzasztóan sokat olvasni! :)

Ezt mindenképpen olvasd el!

Az avokádó szerepe az egészséges táplálkozásban

Az avokádó az egyik legnagyobb zsírtartalmú gyümölcs: egy közepes méretű avokádó körülbelül 400 kalóriát, és …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük