Kezdőlap » Fitnesz » Mitől állhat le az izmok növekedése?

Mitől állhat le az izmok növekedése?

Előfordulhat, hogy izmaink a rendszeres, kitartó edzés ellenére mintha megállnának a növekedésben. Ahelyett, hogy tovább emelnénk a súlyokat, vagy a fehérjebevitelt, meg kell fontolnunk a következőket: ha az edzés, és a táplálkozás is megfelelő, nem feltétlenül rajtunk múlik, hogy nem megy az izomtömeg-növelés. A genetika határt szab az izmok fejlődésének: az izomszöveteink típusától függ, milyen mértékben tudjuk növelni őket. A szakértők fehér, és vörös izomszövet között tesznek különbséget.

A vörös izomszövet nagyobb aránya inkább az állóképességi edzésnek kedvez, azonban kevésbé definiált. A nagyobb mennyiségű fehér izomszövettel rendelkező emberek hamarabb elfáradnak edzés során, izmaik azonban látványosabbak, gyorsabban növekednek. Röviden: a vörös izomszövet a hosszútávú teljesítményért, a fehér izomszövet a rövidtávú erőkifejtésért felelős. A maratonfutók körülbelül 95%-ban vörös izomszövettel rendelkeznek, ez okozza, hogy az intenzív tréningek ellenére is vékony alkatúak maradnak.

Az izomszövet típusainak aránya azonban csak egy a lehetséges magyarázatok közül. Számos módszer létezik, mellyel növekedésre ösztönözhetjük izmainkat. Végezzünk az eddigiektől eltérő gyakorlatokat, válasszuk időnként az erősítő edzés helyett a küzdősportokat, vagy a futást: így változatos terhelést biztosítunk izmainknak. A súlyzós edzésnél figyeljünk oda a negatív szakaszra: a súly lassú, kontrollált visszaengedése jelentősen hozzájárulhat a látványosabb izomfejlődéshez. Válasszuk a túlnyomó részben szabad súllyal végzett edzést a csigás gépen végzett gyakorlatok helyett.

Kapcsolódó címkék...

Kapcsolódó címkék...

About Schmidt Dorina

A győri Széchenyi István Egyetemen végeztem. Imádok utazni, írni és borzasztóan sokat olvasni! :)

Ezt mindenképpen olvasd el!

A szénhidrátok szerepe az izomépítésben

A hatásos, és gyors izomépítéshez a megfelelő edzésprogram mellett elengedhetetlen a kiegyensúlyozott, egészséges táplálkozás. A …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük