Kezdőlap » Betegségek » Mitől alakul ki a bőrszárazság?

Mitől alakul ki a bőrszárazság?

A száraz bőr a bőrben található faggyúmirigyek túlzottan alacsony zsírtermelése, és a bőr nedvességszabályozásának zavara miatt jön létre. Az okok sokfélék lehetnek. A száraz bőr sokszor az öröklött hajlam miatt alakul ki. Ezenkívül a kor, vagy a túlzottan alacsony testsúly is okozhatja. A külső tényezők is kiválthatják, mint például a forró levegő, a klímaberendezések, a levegő páratartalma és hőmérséklete. A különböző kozmetikai termékek, mint a szappanok, tusfürdők, parfümök, illetve a különféle gyógyszerek is előidézhetik a bőrszárazság kialakulását.
A helytelen vagy hiányos táplálkozás, nem megfelelő mennyiségű folyadékbevitel, és a rendszeres alkoholfogyasztás vagy a dohányzás is szóba jöhetnek a bőrszárazság kiváltó okaiként.
A kellemetlen tünetek télen felerősödhetnek: míg nyáron a száraz bőrtípussal rendelkező emberek szinte panaszmentesek lehetnek, télen a hideg levegő, a fűtött helyiségekben kialakuló alacsony páratartalom, a meleg levegővel kombinálva, könnyen kiszáríthatják a bőrt. Télen a normál bőrtípussal rendelkezők is gyakran szorulnak arra, hogy különféle testápoló készítményekkel pótolják a bőrük nedvességtartalmát.
Ezenkívül az életkor növekedésével annak esélye, hogy bőrünk szárazzá válik, szintén növekszik. Ennek többféle kiváltó oka lehet. A bőr faggyútermelése az életkor növekedésével csökken. A hámréteg (epidermis) kevesebb nedvességet tud megkötni, és a verejtékmirigyek aktivitása is alábbhagy. Ezáltal a bőr érzékenyebbé válik a környezeti hatásokra, könnyebben kiszárad.
Egyes betegségek, például a neurodermitis, psoriasisos ekcéma, cukorbetegség, gluténérzékenység, és a különböző allergiák (pl. a mosószerre, vagy a ruhák anyagára) is előidézhetik a bőr szárazságát.

Kapcsolódó címkék...

Kapcsolódó címkék...

About Schmidt Dorina

A győri Széchenyi István Egyetemen végeztem. Imádok utazni, írni és borzasztóan sokat olvasni! :)

Ezt mindenképpen olvasd el!

Milyen kórokozók vannak?

A kórokozóknak három nagy csoportja van a baktériumok, a vírusok és a gombák. A baktériumok …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük