Kezdőlap » Betegségek » Mitől ájulhatunk el?

Mitől ájulhatunk el?

Fiatalabb korunkban gyakrabban ájulunk el, mint idősebb korban. És jó hír, hogy a legtöbb esetben ez nem annak a jele, hogy van valami komoly bajunk.

Ha elájulunk, azért van általában, mert változásban van az idegrendszerünk és a keringésben okozhat átmeneti vérmennyiség csökkenést az agyunkban. Jobban értve kevés az agyunkban a vérmennyiség. Ha csökken az agyunkban a vérellátás, akkor elvesztjük az eszméletünket és elesünk, elájulunk.

Fekszünk egy darabig, és az agyunk egy szintbe kerül a szívünkkel, és ez segít helyreállítani a véráramlást az agyban. Tehát ezután hamar visszanyerjük az eszméletünket, körülbelül 1-2 percen belül.

Több oka is lehetséges az ájulásnak. Például hogy túl meleg van és egy zsúfolt helyen vagyunk, ahol kevés a levegő. Vagy nem iszunk eleget, vagy az éhségtől is előfordulhat.
Félelem és fájdalom is kiválthatja az ájulást, mert ilyenkor csökken a vérnyomás az agyban, úgynevezett hyperventilláció alakul ki. Hirtelen és gyors levegővétel miatt jön létre a hyperventilláció. Ha nagyon stresszes, szorongó állapotban vagyunk, akkor alakulhat ki ez a gyors levegővétel, ami persze ájuláshoz is vezethet.

A kábítószer fogyasztás révén is kialakulhat ájulás. Például a kokain vagy a metamfetamin szedése kapcsán.

Az agy függ a folyamatos cukor ellátástól, vagyis nem mindegy, hogy mennyi cukor van a vérben. És ez is tartja ébren az agyat. Akiknek alacsony a cukorszintjük, inzulint kapnak, és ez tartja egyensúlyban a vércukorszintjüket. Ha ez felborul, ájulás következhet be, ami természetesen veszélyesebb, mint egy sima ájulás.

Ha szédülést érzünk közvetlenül az ájulás előtt, vagy hirtelen látás zavarunk lesz, gyorsabban ver a szívünk, izzadunk és hányingerünk lesz, akkor feküdjünk le vízszintesen ha ez lehetséges. Mert így lehetővé tesszük a vér áramlását az agyba. És csak akkor keljünk fel, ha már biztosak vagyunk benne, hogy jobban vagyunk.

Vagy üljünk le lehajtott fejjel, és a fejünk a térdünk között legyen. Ez is segít a keringésben, bár nem annyira hatékonyan, mint ha feküdnénk.

És semmiképpen sem szabad elfelejteni, inni. Mindig igyunk annyit, amennyit csak tudunk. Még akkor is inni kellene, amikor nem érezzük magunkat szomjasnak.

Ha mellkasi fájdalmat érzünk, szívdobogásérzést ok nélkül, légszomjunk van, vagy ájulás történt edzés közben, akkor azonnal forduljunk orvoshoz. Mert gyakori ájulás jele lehet a szívprobléma.

Kapcsolódó címkék...

Kapcsolódó címkék...

About Schmidt Dorina

A győri Széchenyi István Egyetemen végeztem. Imádok utazni, írni és borzasztóan sokat olvasni! :)

Ezt mindenképpen olvasd el!

A túl sok alvás is beteggé tehet

A megfelelő mennyiségű alvás épp olyan fontos egészségünk szempontjából, mint az egészséges táplálkozás, és a …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük