Kezdőlap » Ünnepek » Mitől a legnagyobb vallási ünnep a húsvét?

Mitől a legnagyobb vallási ünnep a húsvét?

A karácsonynak valahogy „nagyobb feneket kerítünk”, pedig a húsvét sokkal jelentősebb vallási ünnep a karácsonynál a keresztények körében. Ezekben a napokban Jézus Krisztus szenvedésének és feltámadásának három szent napját ünnepeljük. Mozgó ünnepről van szó, mely nem esik fix időpontra, minden évben máskor van. Az időpont megállapítására úgy kerül sor, hogy a tavaszi napéjegyenlőséget követő első vasárnap lesz húsvétvasárnap, ami mindig március 22. és április 25. közé kell, hogy essen. Emiatt hatással van több másik keresztény ünnep időpontjára is, így például a pünkösdére, virágvasárnapra.
Az ünnep magyar elnevezése abból ered, hogy a nagyböjt, vagyis a 40 napos húsmentes étkezési időszak húsvétkor ér véget. A böjt végetértével hagyományosan húsvétvasárnap a templomba vitték az ember megszentelni a húst, sonkát, tojást, kalácsot, hogy az ünnep alatt a megszentelt ételt fogyaszthassák.
A böjt önmagában már a húsvétra való felkészülést jelenti, emlékezve arra, hogy Jézus is 40 napon át böjtölt és kínoktól szenvedett. Pénteki kereszthalálának emlékére nagypénteken a templomokban passió és misztériumjátékokat mutatnak be. Szombaton vízszentelésre, valamint az este folyamán feltámadási körmenetre kerül sor. A csütörtökön kioltott tüzet is szombaton gyújtják meg újra, és szentelik meg. Húsvéthétfő pedig már inkább a népszokások napja.
Húsvétkor nem szólnak a harangok. Nagycsütörtökön elhallgatnak, a mondás szerint „Rómába mennek a harangok” a gyász és veszteség jeleként. Legközelebb a nagyszombati esti szentmisén, a feltámadási misén szólalnak meg.

Kapcsolódó címkék...

Kapcsolódó címkék...

About Schmidt Dorina

A győri Széchenyi István Egyetemen végeztem. Imádok utazni, írni és borzasztóan sokat olvasni! :)

Ezt mindenképpen olvasd el!

Ünnep: Május 1

Sokan talán nem is tudják, miért is munkaszüneti nap, és miért is ünnepeljük május 1-ét. …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük