Kezdőlap » Karácsony » Mit ünneplünk karácsonykor?

Mit ünneplünk karácsonykor?

A karácsony elsősorban vallási ünnep, Jézus születésének ünnepe. Krisztus után 325- ben I. Konstantin római császár ( aki a keresztény vallást államvallássá tette a Római Birodalom egész területén)) az első niceai zsinaton – püspökök első ilyen egyetemes találkozóján – törvénybe iktatta a vallási ünnepeket, itt mondták ki legelőször a húsvét, ( Jézus halálának ) és a karácsony ( Jézus születésének) időpontját. (Milánói Ediktum).

A dátum kiválasztásánál valószínűleg az is közrejátszott, hogy a Föld északi féltekéjén december 21 -én a leghosszabb az éjszaka. Ilyenkor a Nap sugarai 66,5 fokú hajlásszögben érik a Baktérítőt. Ezen a napon kezdődik a csillagászati tél is. A nem keresztény hagyomány szerint ilyenkor ünnepelték a téli napfordulót , a szaturniát, vagyis Szaturnusz Isten ünnepét. Magyarországon a gyerekdalban szerepel a kiskarácsony, nagykarácsony kifejezés.
Ez nem amolyan gyerekes megfogalmazás, hanem két ünnep: a keresztény vallásra áttért őseink így nevezték nagykarácsonynak december 25.- én megtartott karácsonyt, majd kiskarácsonynak, a január 1.- i újévet. Aki nem vallásos az ilyenkor a szeretet ünnepét üli, és kultúránként más szokások rögzültek az idők folyamán.
A magyar hagyományok a karácsonyi misén való részvételt tették kötelezővé, és előtte szigorú böjtöt kellett tartani. Ilyenkor csak este ettek, leginkább hústalan bablevest, vagy halászlét és mákos gubát.
Népszokás volt, Erdélyben a mai napig az, a Betlehemezés. A szocialista időkben azonban szerettek mindennek mást nevet adni, mint keresztelő helyett névadó, Jézus születése helyett a fenyő ünnepét tartották. Az óceán túloldalán, az USA.- ban ilyenkor dívik a pulykavadászat, az ott hagyományos karácsonyi sülthöz szolgáló alapanyag elejtése. A karácsonyhoz fűződik egy angol történet, nevezetesen Oliver Cromwell, (1599 – 1658, a vasbordájú, köztársaságpárti államférfi) 1647.- ben minden vallási ünnepet betiltott – köztük a karácsonyt, mondván Jézus ünnepén erkölcstelen minden vidámság. Cromwell halála után azonban 1660.- tól visszaállítottak minden ünnepet, az 1647 előtti állapotoknak megfelelően. Nálunk ilyenkor költenek legtöbbet szeretteikre az emberek, megajándékozzák egymást és a közösen elköltött családi vacsora után bontják ki a feldíszített fenyőfa alá rakott ajándékokat.

Kapcsolódó címkék...

Kapcsolódó címkék...

About Schmidt Dorina

A győri Széchenyi István Egyetemen végeztem. Imádok utazni, írni és borzasztóan sokat olvasni! :)

Ezt mindenképpen olvasd el!

Hogyan készítsünk karácsonyi párnát?

Nehéz kényelmes párnát találni üzletekben. Többnyire jól néznek ki, ezzel nincs is baj, viszont fél …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük