Kezdőlap » Művészet » Mit tudunk meg Dr.Kevin Dutton: Sikeres és bölcs pszichopaták című könyvéből?

Mit tudunk meg Dr.Kevin Dutton: Sikeres és bölcs pszichopaták című könyvéből?

A lélektani népszerűsítés óriási sikere mindinkább arra ösztönzi a pszichológusokat, hogy minden olyan témát feldolgozzanak, amely a közvéleményt foglalkoztatja. A legutóbbi évekre jellemző, hogy a minden otthonban bekapcsolható televízióban (sőt, már az új telefonkészülékeken és táblagépeken is) szinte állandóan látható erőszakos bűnözés is lélektani magyarázatokat kap. Különösen a sorozatgyilkosok, a nagyon kegyetlen emberek lelkivilága érdekes a mai ember számára, ez már a szépirodalomban is felfedezhető.
A brit pszichológus-és egyben oxfordi egyetemi oktató- Kevin Dutton most sajátos „csavarral” nyúl a problémához. Esetek, szakirodalmi idézetek sokaságával illusztrálja a tényt, hogy a kíméletlen bűnözők valójában rendellenes személyiségek, de közben olyan tulajdonságuk is felfedezhető, amelyek a „normális” emberek számára is fontosak, különösen bizonyos társadalmi státuszok és szerepek esetében. A kóros személyiségek ugyanis eszesek, kitartóak, kombinatív készségük nagy, könnyen meg tudnak győzni másokat, jól kommunikálnak, stb – ezt mintegy érdemes lenne eltanulni tőlük.
A szerző a bűnözéshez is és a társadalmi viselkedésformák bizonyos peremhelyzeteihez kapcsolódó tipikus személyiségformát is a pszichopátia fogalmával fejezi ki. Ez a koncepció a klasszikus pszichiátria egyik betegségkategóriája volt, de bizonytalan ismérvei és előítéleteket keltő jellege miatt javasolták az elmekórtani betegségegységek közül. Később a személyiségzavarok közé sorolták.
Sajnos a szerző-címében és alcímében ígért –tanulságai nem jönnek át a szövegen, inkább a bemutatott bűnözők szörnyű tetteire és borzongatóan sivár lelki működéseire kerül a hangsúly.

Kapcsolódó címkék...

Kapcsolódó címkék...

About Schmidt Dorina

A győri Széchenyi István Egyetemen végeztem. Imádok utazni, írni és borzasztóan sokat olvasni! :)

Ezt mindenképpen olvasd el!

Miről szól a Feed – Etetés című könyv?

Manapság már minden cuki, a vámpírok aranyosak, dögösek, a vérfarkasok fél pucéran mászkálnak a filmekben, …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük