Kezdőlap » Látnivalók » Mit tudunk Eiffelről és alkotásairól?

Mit tudunk Eiffelről és alkotásairól?

Akik jártak már Párizsban, azok személyesem is láthatták az Eiffel tornyot. Akik nem voltak ilyen szerencsések, azok is hallottak róla, vagy képeken látták,hiszen a világ minden részén híre van.

Gustave Eiffel nevéhez elsősorban a párizsi Eiffel torony tervezése és kivitelezése kötődik. A torony, építése során nagyon megosztotta az emberek véleményét. Két féle fogadtatása volt, a két véglet. Vagy rajongtak érte, vagy ellenezték. A rajongók „Öreg Hölgyként” említik, míg az ellenzők a „csúfságként”.
Gustave Eiffel megszállottként dolgozott a torony építésén a nap 24 órájában, hiszen 26 hónap volt a határidő a megépítésére. A torony 12 ezer összecsavarozott acéldarabból áll és 300 méter magas.
Az 1889-es világkiállításra készült, május 15.-én nyitották meg és közel két millióan látogatták meg az építmény csodát. A torony átadása után Eiffel megkapta a legnagyobb francia kitüntetést, a Becsületrend lovagja címet.
Eiffelnek és tornyának magyar kötődése is van, hiszen a torony liftjeit az 1900-as évek elején kicserélték, az új liftek tervezője Korda Dezső magyar származású mérnök volt. Eiffel nevéhez fűződik többek között a Nyugati pályaudvar, az egyik szegedi híd szerkezetének megtervezése, valamint részt vett a Margit híd tervezésében is.
A sors iróniája, hogy a ma már Párizs jelképévé vált tornyot Eiffel először Barcelonának ajánlotta fel, de az akkori polgármester, ezt megvalósíthatatlannak találta.
Az évszázadok során a torony sok viszontagságot megélt, például a II. Világháborúban a németek fegyvereket akartak önteni belőle.

Kapcsolódó címkék...

Kapcsolódó címkék...

About Schmidt Dorina

A győri Széchenyi István Egyetemen végeztem. Imádok utazni, írni és borzasztóan sokat olvasni! :)

Ezt mindenképpen olvasd el!

Látnivalók Nafplionban

Látnivaló van bőven Nafplionban is, napokon keresztül elnézelődhetünk a városban és még ki sem kell …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük