Kezdőlap » Betegségek » Mit tudunk az epilepszás rohamokról?

Mit tudunk az epilepszás rohamokról?

Az idegrendszer egyik legkülönösebb betegségének egyike, görcs nélküli, vagy görcsökkel kísért rohamok. Az egész testre kiterjedő spontán kialakuló görcsös rohamok (mereven rángatózó test) gyakorisága és rendszeressége, nevezhető epilepsziának.
Ezek a rohamok az agy normális működésének megszakadásából fakadó, az elektromos impulzusok üteme felborul.
Régen ezt a betegséget az ördög művének, boszorkányságnak nevezték, s más butaságból fakadó tévhitnek, hiedelemnek volt főszereplője.
A kiváltó okokat pontosan nem lehet behatárolni, de leginkább a neurotranszmittereket, ezeket az agyi ingerületátvivő anyagokat teszik felelőssé kialakulásukért.
Az magzati korban elszenvedett oxigénhiány is egyik lehetséges okozati tényezője, de a genetikai rendellenesség sem zárható ki.
Az agy kóros megbetegedései, fejen keletkező sérülések utólagos szövődménye, vagy fertőzések is okozhatnak epilepsziás rohamokat.

Grand mal : az egész testre kiterjedő erőteljes roham(nagyroham), amely ájulással, eszméletvesztéssel jár. Hirtelen izom-összehúzódások eredményeképpen a tüdőből kipréselődik a levegő, ez elég ijesztő hangot ad ki. Ezután kezdődnek az idegrángások (klónusos görcs), igen hevesen és gyakorisággal. A nyálelválasztás miatt beteg szája habzani kezd, néha a nyelv is megsérül, a vizelettartás is problémás lehet. Nehezen visszatérő öntudat, és zavarodottság jellemzi a roham végét.

Petit mal : ezt a faját kisrohamnak nevezik, és tünetei nem olyan erőteljesek, mondhatni látszólag semmi tünettel nem járnak. Inkább tűnnek szórakozottnak, elgondolkodónak, mert nem reagálnak a hozzájuk intézett szavakra, leginkább a „kiesett idő” a megfelelőbb szó, mert a beteg a kisroham végén, mit sem sejtve „kimaradásáról”, ott folytatja a tevékenységét, ahol a roham előtt tartott. Nincsenek tudatzavarok.

Atóniás epilepszia esetében az izmok csak egy röpke pillanatig veszítik el tónusukat.
Myolónusos görcsöknek azt nevezzük, mikor egy-egy izomcsoportban keletkezik a rángás, végtagok, vállak, fej. Ezek napi gyakorisága nagyon magas.

Az epilepsziát gyógyszerekkel kezelhetik, de ennek kiválasztásánál figyelembe kell venni a fajtáját, és erősségét.
Műtéti úton való beavatkozás is lehetséges, de veszélyessége miatt meggondolandó.
Végleges megoldás lehet az agyba ültetett elektródák, amik szabályozzák az ingerület-átvitelt.

Kapcsolódó címkék...

Kapcsolódó címkék...

About Schmidt Dorina

A győri Széchenyi István Egyetemen végeztem. Imádok utazni, írni és borzasztóan sokat olvasni! :)

Ezt mindenképpen olvasd el!

Alkoholmérgezés

Az alkoholmérgezéses esetek száma napjainkban már gyakorlatilag egymás mellett halad a drog vagy más gyógyszerkészítmények …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük