Kezdőlap » Egészséges életmód » Mit tudunk az egészséges életmódról?

Mit tudunk az egészséges életmódról?

Manapság csak az nem hallott még az egészséges életmódról, aki remeteként él egy egyszemélyes szigeten, ahol még véletlenül sincsenek látogatók. Arról viszont, hogy mit jelent ez a kifejezés, pontos, konkrét leírást sehol sem fogunk találni – de ez valahol érthető is, hiszen ahány ember, annyiféle és ehhez kell kialakítani a megfelelő életmódot.

Nagy általánosságban ehhez a témához soroljuk az egészséges étkezést (lehetőleg alacsony glikémiás indexű, zsírszegény, rostban gazdag táplálkozás), a megfelelő mennyiségű mozgást (minimum heti 2×30 perces edzés, napi séta, egészségi állapottól függően), a napi folyadékbevitelről szintén rengeteget lehet hallani, olvasni.

Arról, hogy az ezekkel a témákkal kapcsolatos jó tanácsokhoz honnan teremtsünk megfelelő mennyiségű szabadidőt, netán kellő anyagi feltételeket – kevés szó esik. Van egy olyan megfogalmazása a dolognak, hogy az embernek arra van ideje, amire akarja, hogy legyen – de azért ezzel sem lehet egy az egyben egyetérteni. Az addig rendben levőnek látszik, hogy a gyerekeknek sem árt meg – sőt, csak használ -, ha már kicsi koruktól kezdve az egészséges ételhez, megfelelő mennyiségű mozgáshoz szoknak hozzá.

Ezzel az a gond, hogy ha egy átlag család napirendjét nézzük, akkor elég nehéz időt találni mindehhez. A család a fő étkezést szinte biztosan nem otthon fogyasztja el, ez már meghatározza annak a minőségét is. Hazaérkezésük után jó esetben van mintegy egy órájuk arra, hogy nyugodtan leüljenek és megbeszéljék a napi történéseket, az este többi része elmegy a gyerekeknél a másnapi iskolába való felkészülésre, a szülőknek pedig az otthoni feladatokat is meg kell oldani valamikor – és erre is az esti órákban van lehetőség.

Így aztán – bár a nagy többség tudja, hogy miről szólna számára az egészséges életmód – rosszabb esetben kényelemszeretetből, jobb esetben kényszerből nem tudja betartani ennek szabályait.

Kapcsolódó címkék...

Kapcsolódó címkék...

About Schmidt Dorina

A győri Széchenyi István Egyetemen végeztem. Imádok utazni, írni és borzasztóan sokat olvasni! :)

Ezt mindenképpen olvasd el!

A testmozgás szerepe az egészség megőrzésében

Régóta tudjuk, hogy a rendszeres mozgás és az egészség között szoros összefüggés van. A mai …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük