Kezdőlap » Betegségek » Mit tudunk az Alzheimer-kórról?

Mit tudunk az Alzheimer-kórról?

Alois Alzheimer 1906-ban elsőként ismertette ennek a betegségnek klinikai jellemzőit, az elbutulással (demencia) járó tünetek összességét.
Idegsejt pusztulással járó betegség, amely általában 40 éves kor felett alakul ki, viselkedészavarokkal, pszichés tünetekkel járó mentális hanyatlás, ami idővel súlyosbodik.

Az Alzheimer –kór nem az idős emberek betegsége, mint sokan gondolják, de mivel gyakorisága az idősebb korosztályban fordul elő, talán nem is olyan meglepő.
Okozhatja akár pajzsmirigybetegség, illetve keringési rendellenességek is, mint az érelmeszesedés, ilyenkor az agy nem kap megfelelő vérellátást, nem fog megfelelően működni.

Könnyen felismerni egyik tüneteit, a rövid távú memóriazavart, amikor a beteg nem tud visszaemlékezni a nemrég történt eseményekre, de akár egy előzőleg elmondott mondat elismétlése is nehézséget okoz.
Hosszú távú memória-kiesést is okoz a betegség, ilyenkor arra sem emlékszik, mi a neve, hol lakik, a családtagokat sem ismeri fel. Zavarodottan beszél, ügyetlenné válik, képtelen a tájékozódásra, egyedül eltéved.
Pszichikai tünetei is vannak, a zavartság, a nyugtalanság, változó kedélyállapot, akár agresszió, ingerlékenység, étvágytalanság jellemzi.
Súlyosabb állapotában a beteg képtelen gondoskodni önmagáról, vizelettartási problémák merülnek fel, a higiénés viselkedés is megváltozik, nem tisztálkodnak, beszédképtelenné válnak.

Kezelését általában neurotranszmitterek szintjének beállításával,az acetilkolin mennyiségének növelésével, illetve odafigyeléssel, a beteg agyi tevékenységét növelő játékokkal, gondolkodást serkentő tevékenységekkel segíthető.

Kapcsolódó címkék...

Kapcsolódó címkék...

About Schmidt Dorina

A győri Széchenyi István Egyetemen végeztem. Imádok utazni, írni és borzasztóan sokat olvasni! :)

Ezt mindenképpen olvasd el!

Az anorexiáról

Sajnos egyre fiatalabb korosztályt fertőz ez a betegség, és nem csak lányok eshetnek áldozatul. Az …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük