Kezdőlap » Betegségek » Mit tudhatunk a rubeoláról?

Mit tudhatunk a rubeoláról?

A rubeola, azaz régebbi nevén a rózsahimlő jellemzően gyermekkori betegség, a rubeola vírusa okozza, ami megtelepszik a nyaki nyirokcsomókban, és jellemzően enyhe lefolyású betegség. Veszélye a kismamákra, pontosabban a leendő gyermekre van, ezért a kismamák fokozottabban figyeljenek a kisgyermekek közelében. Súlyos fertőzést okozhat a terhesség korai szakaszában, ugyanis magzat a 20.hét előtt nem rendelkezik saját immunrendszerrel, és a vírus olyannyira elszaporodhat a magzatban, hogy születése után is aktív vírushordózó marad. A csecsemő megfertőződését úgynevezett veleszületett rubeola-szindrómaként nevezzük (CRS), ami halláskárosodást, vakságot, szívbetegséget, szellemi visszamaradottságot, növekedési problémákat okozhat. A legérintettebb korosztály a 3-5 év körüli gyermek, és általában 14 éves kor alatt jelentkezik. A felnőttkorban elszenvedett fertőzések is, komolyabb következményekkel járnak, akár halálhoz is vezethetnek.

Cseppfertőzéssel terjedő betegség, de akár érintkezéssel is tovább adható, és légben terjedő, azaz a beteggel való egy légtérben tartózkodás esélyessé tehet minket a fertőződésre.
Látható tünetei: a tarkónál elhelyezkedő nyirokcsomók duzzanata, majd az apró piros pöttyök megjelenése. Felnőtt korban magas lázzal, légúti megbetegedéssel, fényérzékenységgel párosul.
Védőoltással (MMR) védekezünk ellene igen sikeresen, a legyengített rubeolavírus a mumpsz és a kanyaró elleni védőoltással együtt kerül beadásra, amit 15 hónapos kort betöltött gyerekek kapnak, majd az emlékeztető oltást 11 éves korukban.

Kapcsolódó címkék...

Kapcsolódó címkék...

About Schmidt Dorina

A győri Széchenyi István Egyetemen végeztem. Imádok utazni, írni és borzasztóan sokat olvasni! :)

Ezt mindenképpen olvasd el!

Milyen betegségek állhatnak a szokatlanul sűrű hasfájás mögött?

Szinte az a legsűrűbben előforduló fájdalom, amit nagyon sok minden kiválthat, nem minden esetben betegség …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük