Kezdőlap » Egészséges életmód » Mit tudhatunk meg Marston személyiségtipológiájából?

Mit tudhatunk meg Marston személyiségtipológiájából?

Marston a 20. század elején élt, pszichológus volt, ő alkotta meg a DISC-elméletet, de képregényeket is rajzolt, ő alkotta meg például a Csodanőt.
A DISC négy személyiségtípust jelöl az angol rövidítéseik alapján. Marston szerint megkülönböztethetünk domináns (dominance, D), befolyásoló (influence, I), állhatatos (steadiness, S) és szabálykövető (compliance, C) típusú jellemeket. Természetesen az esetek többségében a különféle jellemvonások keveredéséről beszélhetünk, kutatók szerint statisztikailag alig kb. 1-1 % tartozik tisztán egyik vagy másik csoportba.
A domináns jellemek feladatközpontúak, szeretnek irányítani, nem fecsérlik az idejüket az érdektelen információkra. A konfliktusokat nem kerülik el, autonóm alkatok. Ha nem vezetők, akkor is szeretnek egyedül dolgozni, nem csapatmunkások.
A befolyásoló személyiség csapongó, spontán, kreatív, szereti a rugalmas feladatokat és a kockázatvállalást, hajlamos átlépni a szabályok keretét. Jól érzi magát társaságban, csapatjátékos, nem szeret vezető lenni. Jellemzően jól kommunikál és nyílt.
Az állhatatos személyiségűek emberközpontúak, de biztonságra és állandóságra törekszenek. Szeretnek mesélni magukról és szívesen meghallgatnak másokat. Türelmesek, barátságosak, lojálisak, döntéseiket megfontolják, körültekintőek. Nem szeretik a gyors változásokat, egész jól tűrik a monotóniát is. Nem mutatják ki az indulataikat, mert nem szeretik a konfliktust, inkább elkerülik a szóváltást.
A szabálykövető jellemek önállóak, szeretik elhatárolni magukat másoktól és a csoportoktól, szeretik tudni, hogy különböznek. Tárgyilagosak, döntéseikhez igyekeznek a lehető legtöbb adatot begyűjteni, majd tárgyilagosan mérlegelnek. Precízek, magas elvárásokat állítanak maguk elé. Egyedül szeretnek dolgozni, ha csoportmunkáról van szó, akkor is önálló feladatkört szeretnének, amiért ők és csak ők felelősek. Szeretnek rendet tartani maguk körül.

Kapcsolódó címkék...

Kapcsolódó címkék...

About Schmidt Dorina

A győri Széchenyi István Egyetemen végeztem. Imádok utazni, írni és borzasztóan sokat olvasni! :)

Ezt mindenképpen olvasd el!

A sport megváltoztatja az örökítőanyagot

Táplálkozás, sport, kiegyensúlyozottság: az egészséges életmód jótékony hatása számos területen érvényesül. Újdonságnak számít, hogy az …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük