Kezdőlap » Étel » Mit tudhatunk a pizzáról?

Mit tudhatunk a pizzáról?

A pizza a világon a legkedveltebb étel, kortól és nemtől függetlenül szeretjük. Azon ételek közé tartozik, amit bármikor fogyaszthatunk. Akár édeset, akár sósat, mindegyik nagyon ízletes lehet. De honnan is ered a pizza valójában? Eredetileg Olaszország a kitalálója, a szegények eledelének is mondták először. Nápoly kikötőkben lehetett kapni, amiért az előkelőségek a csodájára jártak eme tápláló ételnek.

A pizza szó az olasz „picea” szóból ered. Olíva olajjal, mézzel és különböző fűszerekkel ízesítették az első pizzákat, amik még nem igazán pizza, hanem lepény állagúak voltak. Paradicsom helyett pedig mézet használtak, mert még nem volt ismeretes növény Európában, csak a 16. századtól. De mérgező fajtái miatt elterjedt, hogy mérget hordoz, így az amerikaiak által behozott zöldséget csak a 18. századtól használják pizzákhoz. Amerikába a 19. században terjedt el. Manapság mondhatjuk, hogy új találmány a mirelit pizza. Az ember haza viszi és a saját tűzhelyében elkészíti.

De most essen szó az igazi, házilag készített pizzáról, amit mi otthon készítünk el a családnak. Ez az étel az amit bármikor megeszik mindenki. Mint ahogyan az olaszok mi is gyúrunk tésztát, élesztőset. Jófajta lisztből, só, élesztő melegvíz hozzá adásával. Felfuttatjuk az élesztőt, lehet instant vagy sima, kevés cukrot adunk hozzá és meleg vizet nem túl forrót, mert nem kel meg az élesztőnk. A lisztet egy tálba szitáljuk, a közepébe krátert vájunk, és bele öntjük a már felfutott élesztőt.

A kezünkkel elkezdjük gyúrni, amikor már víz segítségével görcs és tapadás mentes lágy betapintású tésztát kapunk, teszünk bele sót, egy evőkanálnyit 1 kg liszthez. Ha jó alaposan átgyúrtuk, akkor pihentetjük, kelesztjük. Ha kész elosztjuk ököl nagyságú darabokra, és újra kelesztjük a cipókat. Ha megkelt, akkor el nyújtjuk kerekre, és meg kenjük a tésztát saját főzött paradicsom szószunkkal. Ehhez kell hagyma, fokhagyma, bazsalikom, oregánó, bors, só.

Ezzel megkenjük majd a nekünk tetsző feltéttel, rakjuk meg. Mi most a margarita pizzát készítjük el. Ezt eredetileg trikolor színben készítettek el, (zöld) bazsalikom, (fehér) mozzarella sajt, (piros) paradicsom. Elsőnek I. Umberto király és a neje Margherita királyné látogatásuk alkalmából készült el. Raffaele Esponsito a pizza készítője Umberto feleségéről nevezte el a pizzát Margheritának, és azóta is így hívjuk.

Kapcsolódó címkék...

Kapcsolódó címkék...

About Schmidt Dorina

A győri Széchenyi István Egyetemen végeztem. Imádok utazni, írni és borzasztóan sokat olvasni! :)

Ezt mindenképpen olvasd el!

Milyen uzsonna süteményt készíthetünk?

Uzsonna süteményeknek nevezzük azokat a süteményeket, amit reggelire, napközben illetve uzsonnára fogyasztunk. Így szól a …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük