Kezdőlap » Családi élet » Mit tudhatunk a gyermekkori és ifjúkori diabéteszről?

Mit tudhatunk a gyermekkori és ifjúkori diabéteszről?

Ha a béta-sejtek vele született gyengesége igen kifejezett – ez kétoldalú családi terheltség esetén gyakori – a diabétesz már a gyermek , illetve a serdülőkorban vagy a huszonévesek körében is kifejlődhet. Viszonylag ritkán előfordulhat az is, hogy a gyermeken kívül több cukorbetegség nincs, vagy nem ismert a családban.
A diabétesznek erre a formájára az igen hirtelen kezdet (hetek-hónapok alatt) jellemző, és az általánosabb tünetek jellemzik, mint például az étvágytalanság-, éhségérzet-,- erős szomjúság érzése-, jelentősen megnövekedett folyadékfogyasztás-, az ajkak kiszáradása-, a vizelet-kiválasztódás erősödése.
Ha a tünetek megjelennek, kezdetben általában igen nagy mennyiségű inzulinra van szükség, ami függ az állapot súlyosságától. Később ez a mennyiség csökkenhet, mivel a hasnyálmirigy átmenetileg magához térhet, a diabétesz úgynevezett „remisszióba” kerülhet. Ilyenkor helytelen z inzulin teljes elhagyása, mert hiányában az állapot rohamosan romlik, és a későbbi inzulinigény aránytalanul megnőhet. Viszont az inzulin folyamatos adása esetén a beteg anyagcseréje hosszú éveken át kitűnő állapotban tartható esetleg egészen kevés inzulinnal is, márpedig a cukorbaj annál „szelídebb”, annál könnyebben tartható egyensúlyban és a késői kilátásai annál jobban, minél kisebb a beteg inzulin igénye.

A cukor terheli legjobban a hasnyálmirigy béta-sejtjeit és idézheti elő – meglévő hajlam esetén – idő előtti kimerülésüket.
Kezdjünk el minél hamarabb étrendváltoztatásokat, életvitel-változtatásokat, azaz étkezzünk lehetőleg cukormentesen, mozogjunk rendszeresen, sportoljunk többet.

Kapcsolódó címkék...

Kapcsolódó címkék...

About Schmidt Dorina

A győri Széchenyi István Egyetemen végeztem. Imádok utazni, írni és borzasztóan sokat olvasni! :)

Ezt mindenképpen olvasd el!

Hogyan kezdjük újra az exünkkel?

Amikor véget ér egy kapcsolat és ilyen vagy olyan okok miatt úgy döntünk, hogy szakítunk …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük