Kezdőlap » Adózás » Mit tudhatunk a betegségekkel kapcsolatos adókedvezményekről?

Mit tudhatunk a betegségekkel kapcsolatos adókedvezményekről?

Adózás szempontjából bizonyos betegségek vagy fogyatékosságok hozhatnak nekünk némi hasznot, legalábbis anyagi terheinket könnyebbé tehetik. Azonban a betegségekkel kapcsolatos adókedvezményekről viszonylag kevesen tudnak, erre semmi és senki nem hívja fel az emberek figyelmét.

Azon betegségek és fogyatékosságok, amelyek jogosulttá teszik az illetőt a kedvezmény igénybevételére a 335/2009. (XII. 29.) Kormányrendeletben találhatók meg felsorolva. Az ehhez kapcsolódó minősítések illetve igazolások formai-tartalmi követelményeinek meghatározása pedig a 49/2009. (XII. 29.) EüM rendeletben találhatók meg. Azonban sajnos itt le kell rögtön szögezni, hogy adóköteles jövedelemmel nem rendelkező gyermekek szülei nem jogosultak a kedvezmény igénybevételére, hiába egy család, egy kassza, egy élet.

Az adókedvezmény igénybevételéhez mint már említettem szükség van minősítésekre, igazolásokra. Ezeket a dokumentumokat az adott kórházi osztály vagy szakambulancia szakorvosa, vagy pedig megfelelő, a jogosultságot megállapító szakvélemény/határozat birtokában a háziorvos állítja ki. Nem szükséges ez az igazolás, ha a kedvezményt igénybe vevő személy rokkantsági járadékban részesül vagy fogyatékossági támogatást kap.

Végül nézzük meg a leggyakoribb betegségeket, amelyek esetében igényelhető az adókedvezmény: művese kezelés, végtaghiány, immunhiány – amely szervi károsodással jár, vérképző rendszer rosszindulatú betegségei, laktóz intolerancia, idült légzési elégtelenség, a szív veleszületett rendellenességei, bizonyos cukorbetegségek stb. A teljes lista megtalálható a már fent leírt kormányrendeletben, amelyet az interneten is meg lehet találni.

A kedvezmény összege a mindenkori minimálbér 5%-a minden hónapra. Ennek kiszámítása, pontos meghatározása is megtalálható az internet segítségével.

Kapcsolódó címkék...

Kapcsolódó címkék...

About Schmidt Dorina

A győri Széchenyi István Egyetemen végeztem. Imádok utazni, írni és borzasztóan sokat olvasni! :)

Ezt mindenképpen olvasd el!

Betegség után is jár adókedvezmény!

Ma már egyre többen tudnak róla, hogy hosszabb, vagy tartós betegség után is igénybe vehető …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük