Kezdőlap » Befektetés » Mit tud a tőzsde?

Mit tud a tőzsde?

A tőzsdei hírek általában csak hatalmas esések vagy kiemelkedések (francia eredetű szóval bessz és hossz) idején kerülnek a híradásokba. A börze világát sokan nem értik, és félnek tőle, de a nyugdíjpénztárakon, életbiztosításokon, befektetési alapokon keresztül akarva-akaratlanul egyre többen érintettek benne. A tőzsde és a részvénytársaságok története a 19. században bontakozott ki, amikor a leggazdagabbak sem tudták egyedül finanszírozni a nagy vállalkozásokat, és kénytelenek voltak társulni, sőt kisebb befektetők pénzét bevonni. Ilyen volt például a vasútépítés és az ipari méretű bányászat. Mivel bajos lett volna több száz, több ezer üzlettársat nyilvántartani, kezelni, kitalálták, hogy az üzletben való részvételt igazoló papirosokat , azaz részvényeket bocsátanak ki: vagyis azé a tulajdonrész, akié a papír. Az illető tulajdona arányában jogosult beleszólni a vállalat vezetésébe, illetve részesedni annak nyereségében.
A részvények könnyebb adásvétele érdekében jöttek létre a tőzsdék, ahol találkozhatnak az üzletágban érdekeltek. Ma általában a részvények, az olaj és az arany körül folyik nagy hírverés, de a tőzsdéken sok minden mást, például energiahordozókat, devizákat, gabonát, fémeket is forgalmaznak. Minden olyan termék alkalmas tőzsdei kereskedelemre, amelynek egyformák az alapegységei- például egy előre meghatározott minőségű búza vagy fém kilója, mázsája. Az olyan vagyontárgyak viszont nem alkalmasak erre, amelyekből nem létezik sok egyforma darab. Ilyenek az ingatlanok, a hajók, a használt autók és a termőföld is.

A tőzsde nem csak a spekulánsok játéktere. A vállalkozásoknak például azért jó, mert új részvények kibocsátásával olcsón tőkéhez jutnak. Az államnak azért jó, mert a tőzsdén keresztül privatizálhatja cégeit. A kisbefektetők, pedig közvetlenül is szerencsét próbálhatnak, illetve közvetett módon, a biztosításokon, nyugdíjpénztárakon, befektetési alapokon keresztül.

Kapcsolódó címkék...

Kapcsolódó címkék...

About Schmidt Dorina

A győri Széchenyi István Egyetemen végeztem. Imádok utazni, írni és borzasztóan sokat olvasni! :)

Ezt mindenképpen olvasd el!

Mibe fektessük pénzünket?

Bizony a befektetés nem egyszerű dolog főleg egy ilyen nehéz gazdasági helyzetben, amikor az emberek …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük