Kezdőlap » Baba-mama » Mit tud a kéthónapos babánk?

Mit tud a kéthónapos babánk?

Sokáig képes figyelni, akár háromnegyed órán keresztül is. Szem- és fejmozgásával követi a tőle méternyire lévő lassan haladó tárgyakat. Már arckifejezésekkel is reagál személyekre és tárgyakra. Kis öklével ráüt vagy érte nyúl az előtte lógó tárgyra. Rápillant és játszik a csörgővel, ha a kezébe adjuk. Most már tudatosan is képes a tárgyakat a kezében tartani. Lassacskán kibontakozik az emlékező képessége és már előre számít a neki kellemes tevékenységre, mint például az etetésre. Lassan felismeri a családtagokat és meg is különbözteti őket. Az eddig ökölbe szorított kis kezét már nyitogatja, melyet nagy aprólékossággal megfigyeli, vizsgálgatja, természetesen a lábaival együtt, és azok mozgását is. A pici tenyerét a nap felében általában nyitva tartja. Ilyenkor fedezi fel kis kezével az arcát, szemét és a száját. A szépen hason fekvő csecsemő, már erősen emelgeti a fejecskéjét.
Mosolya ilyenkorra már nem véletlenszerű. A felismert arcokra egész testével reagál (örömében, majd ki ugrik a rugiból). Az emberi közeledésekre különbözőképpen reagál, mindenkivel más módon kapcsolatot teremt, attól függően, hogy ismeri-e vagy nem, bízik-e benne vagy sem, sír és/vagy mosolyog. Az anya jelenlétére és hang¬jára megkülönböztető mosollyal, hangokkal és odafigyeléssel reagál. Megpróbálkozik azzal is, hogy fel¬hívja magára a figyelmet. Fejét a beszéd vagy énekhangok irá¬nyába fordítja. Ugyanígy figyel fel a vele bensőséges kapcsolatban levő személyek hangjára.
Körülbelül ilyenkor fedezi fel saját hangját is a szülők és a környezetében élők nagy nagy örömére.
A második hónapot betöltve a babánkra újabb védőoltás vár. Ez az oltás 5 nagyon súlyos betegség ellen védi a csecsemőt, mégpedig: a Diftéria a torokgyík, a Tetanusz a merevgörcs, a Pertussis a szamárköhögés, az IPV a járványos gyermekbénulás és a HIB a gennyes agyhártyagyulladás egyik kórokozója ellen véd. Ezt az oltást megismétlik a következő két hónapban is.
Egyre gyakrabban átalussza az éjszakát, de hajnalban még eszik.

Kapcsolódó címkék...

Kapcsolódó címkék...

About Schmidt Dorina

A győri Széchenyi István Egyetemen végeztem. Imádok utazni, írni és borzasztóan sokat olvasni! :)

Ezt mindenképpen olvasd el!

Miért olyan jó az anyatej a babának?

A szoptatás nagyon fontos a csecsemő számára. Kívülről olyan könnyűnek látszik. Ám nem is olyan …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük