Kezdőlap » Betegségek » Mit tehetünk inhüvelygyulladás esetén?

Mit tehetünk inhüvelygyulladás esetén?

Az ínhüvelygyulladás általában egy hirtelen megerőltetése az ínhüvelynek, ami például a lábfej, boka, a kézfej, csukló lehet. Ilyenkor a sérült rész igen erősen fájhat, gyakran mozgatásra képtelenné válik. Könnyen felismerhető: nyomás hatására érzékenységet mutat, néha be is dagad, a hajlító izmok nehezen működnek, az érintett rész szinte mozgásra képtelen.

Egyszerű eseteknél elég, ha nyugalomba helyezzük, esetleg rugalmas pólyával átkötjük, így nem mozdul el, de mégis szabad marad. Az ínhüvely gyulladása általában 1-2 hét alatt rendbe jön, hideg vizes borogatás, gyulladáscsökkentő gyógyszerek (nem szteroid), krémek és zselék segíthetik a gyógyulást. Makacsabb gyulladás esetén a szakorvos injekcióval segíthet.
Gennyes ínhüvelygyulladásnál a beteg rész érezhetően melegebb, és láz is kíséri, esetleg nyirokérgyulladás is felléphet. Jellemző, hogy ilyen esetben a gyulladás átterjed a környező helyekre, kézfej vagy ujjak. Gyakran okozza külső behatásból származó fertőződés, mint tű vagy szálka. Fontos a gyulladt terület antibiotikummal történő kezelése, amit bízzunk mindig szakorvosra.
Bizonyos munkák úgymond velejárói lehetnek a „fibrines” ínhüvelygyulladások, a gyakori és folytonosan megerőltető munka miatt, mint például a pénztáros, gépíró, vagy zongoraművész esetében.
Hogy teljesen meggyógyulhassunk, mindenek előtt tudni kell a gyulladás kiváltó okát, és ha tehetjük, kerüljük az érintett rész használatát. Sok pihentetéssel, megfelelő kezelésekkel, mint sínbetevés, vagy pólya alkalmazása, gyulladásgátló szerek (tabletták, kenőcsök) használata, és orvosi ellenőrzés melletti fizikoterápiás kezelések segíthetnek leküzdésében.

Kapcsolódó címkék...

Kapcsolódó címkék...

About Schmidt Dorina

A győri Széchenyi István Egyetemen végeztem. Imádok utazni, írni és borzasztóan sokat olvasni! :)

Ezt mindenképpen olvasd el!

Hogyan kezeljük a lázat?

A láz egy olyan tünet, mely akkor lép fel, mikor a szervezetünk védekezik egy kóros …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük