Kezdőlap » Egészséges életmód » Mit tehetünk, hogy jól aludjunk?

Mit tehetünk, hogy jól aludjunk?

Mialatt az ember alszik, a szervezete ekkor sem pihen, bizonyos tevékenységek ekkor kezdenek aktivizálódni bennünk. Az alvás alatt feldolgozásra kerülnek az aznap történt események, élmények, emlékek,- tanult információkat raktároz el az agy, illetve ezeket rendezi össze. Immunrendszerünk (melynek jelentése: védettség) is stabilizálódik, és limfocitákat termel, amelyek hatásosan elpusztítják a testidegen élősejteket, antigéneket(vírusok,baktériumok, paraziták). Beindul a növekedési hormon is, amely gyermekeknél a növekedést segítő, emellett szövetregeneráló,- felnőtt embereknél az ártalmas stressz hatásait csökkenti. Az emberi test akkor tud a leghatásosabban működni, ha a pihenési szakaszokat nem zavarja meg semmilyen külső hatás, jól és mélyen tudunk aludni, a sikeres regeneráció érdekében. Bizonyos betegségeket okozhat az álmatlanság,- vagy kóros inszomnia-, mint például mentális betegségeket, depressziót, magsavérnyomást, és cukorbetegséget, de akár stroke-ot is. De az elhízás egyik oka is lehet a rendszertelen és nem megfelelő alvás.

Ha az agy minden reggel ugyanabban az időben aktiválódik, a szervezet megtanulja, hogy éjszaka aludnia kell, nappal pedig ébernek. Aki éjszaka dolgozik, vagy váltott műszakban, annak kevés esélye van a nyugodt, pihentető alvásra.
Próbáljunk elvonatkoztatni a napi problémáktól, és kellemes gondolatokkal töltsük meg fejünket. Lehetőleg ne igyunk kávét, kakaót vagy teát-mert a koffein gátolja az adenozin hatását, az agyban ez a vegyület okozza az álmosságot. Viszont szénhidrátban gazdag ételt, például jázmin rizst nyugodtan fogyasszunk, mert hozzásegít i a testet, hogy a neurokémiai anyagok megfelelő mennyiségben működjenek.
A tejben levő triptofán is segít elálmosodni, de ahhoz, hogy az agyban kifejtse hatását szintén szénhidrátra van szükség, egy finom kis keksz tökéletes hozzá.

Kapcsolódó címkék...

Kapcsolódó címkék...

About Schmidt Dorina

A győri Széchenyi István Egyetemen végeztem. Imádok utazni, írni és borzasztóan sokat olvasni! :)

Ezt mindenképpen olvasd el!

Táplálkozási piramis: ilyen arányban szerepelnek a különböző tápanyagok az egészséges étrendben

Ha az egészséges, kiegyensúlyozott étkezésről van szó, legtöbbször a táplálkozási piramis fogalma is felmerül. Azonban …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük