Kezdőlap » Betegségek » Mit tehetünk ha hasmenése van a gyermeknek

Mit tehetünk ha hasmenése van a gyermeknek

Az első teendő az enyhe hasmenés kezelésében. Amíg az orvos megérkezik. Néha több órát is kell várnunk, míg az orvossal beszélni tudunk. Erre az időre néhány jó tanács, de ez persze ne jelentse azt, hogy az édesanya ennek alapján maga kezelje a hasmenést, akkor is, ha egyébként van rá módja, hogy orvossal beszélje meg a teendőket. Ha a csecsemő kizárólag szopik, szoptassuk tovább. Ha már kap szilárd ételt is, akkor azt ne adjuk addig, míg nem beszéltünk az orvossal vagy a hasmenés nem jön rendbe. A legtöbb hasmenés elmúlik, ha egy ideig csak anyatejet kap a csecsemő.

Ha a csecsemő kizárólag tehéntejhígítást (pl. “kétharmados” tejet) kap és enyhe hasmenése támad, tegyünk minden adagjába kétszer annyi hígító folyadékot, mint addig, a továbbiakat beszéljük meg az orvossal. Még jobb, ha felfölözött tejet hígítunk ilyen módon. Minden étkezésnél annyit adjunk, amennyit a gyerek szívesen elfogad. Ha ettől a hígabb tejtől hamarabb megéhezik, etessük gyakrabban. Ha arra kényszerülünk, hogy magunk folytassuk a kezelést, addig adjunk ilyen híg tejet, amíg legalább egy teljes napon át nem tapasztaljuk, hogy a széklete normális vagy majdnem normális és amíg ismét éhesebbnek látszik.

Ha éhes és nem követeli a több tejet tartalmazó hígítást, ez feltehetően azt jelzi, hogy még nincs jól és nem lenne helyes, ha fokoznánk a tej mennyiségét. Ha az enyhe hasmenés nem javul jelentősen 2-3 nap alatt, akkor már súlyosabbnak kell tekintenünk és mindenképpen orvost kell hívnunk. Ha a csecsemő tehéntej mellett szilárd ételt is kap és enyhe hasmenése kezdődik, ne adjunk szilárd ételt, csak a tej hígítást.

Kapcsolódó címkék...

Kapcsolódó címkék...

About Schmidt Dorina

A győri Széchenyi István Egyetemen végeztem. Imádok utazni, írni és borzasztóan sokat olvasni! :)

Ezt mindenképpen olvasd el!

Milyen kórokozók vannak?

A kórokozóknak három nagy csoportja van a baktériumok, a vírusok és a gombák. A baktériumok …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük