Mit tehetünk ha gyermekünk allergiás?

Napjainkban egyre gyakrabban találkozhatunk azzal a helyzettel, hogy a körülöttünk élő családokban, sokszor közvetlen környezetünkben egész kicsi gyermekek válnak allergiássá. Ennek oka, hogy az első 6 hónap alatt az anyatej kivételével a fehérjetartalmú élelmiszerek allergiát válthatnak ki.
Másik oka annak, hogy egy baba allergiás lesz, az az öröklődés. Ha csak az egyik szülő allergiás, akkor 30%, ha viszont mindkét szülő szenved valamiféle allergiában, akkor 60% annak az esélye, hogy gyermekünk allergiás lesz.
Az allergia kialakulásának fő oka, hogy a babák esetében a bélnyárkahártya még sokkal áteresztőbb, mint a felnőtteknél, így nagyobb fehérjerészecskék is bejuthatnak a vérkeringésbe, és ez védekező reakciót vált ki ezekkel az idegen anyagokkal szemben.
Ilyen védekező reakció lehet például a hasgörcs, a kiütés, a hasmenés, bronchitis vagy asztma. Csecsemők esetében az allergiák sokszor rövid időn belül elmúlnak, de fontos, hogy azt az anyagot, amelyik az allergiát kiváltja, kerülni kell.
Mit tehetünk, hogy elkerüljük az allergiát?
– A csecsemők minimum 4, de inkább 6 hónapos korukig ne kapjanak idegen fehérjét.
– Amíg az édesanya szoptat, figyeljen arra, hogy mit eszik, mert bizonyos anyagok belekerülhetnek az anyatejbe.
Kutatások kimutatták, hogy egy gyermeket minél később kezdenek kiegészítő ételekkel etetni, annál ritkábban lesz allergiás. Azonban ne felejtsük el, hogy a gyermek 6 hónapos korától kezdve már hasznosak és szükségesek a kiegészítő ételek. Kezdetben részesítsük előnyben a gyümölcs- és zöldségféléket (alma, sárgarépa, burgonya).
A fehérjetartalmú élelmiszerekkel bánjunk nagyon elővigyázatosan. Ilyenek: diófélék, tojás, tehéntej, csokoládé, hal, paradicsom, citromlé.
Ezenkívül, hogy minél jobban megelőzhessük gyermekünk allergiássá válását, ügyelnünk kell az illatosított babakozmetikumokra, és a megfelelő anyagokból készült babaruhákra is.
Mi a tennivalónk, ha gyermekünk allergiás tüneteket „produkál”? Először is ki kell derítenünk, hogy melyek azok az anyagok, amelyek ezt kiválthatták nála. Ennek orvosi módszere az, hogy különböző anyagokat bejuttatnak a gyermek bőre alá, és negyedóra múlva megnézik, hogy melyik anyag váltott ki nála allergiás reakciót, ezt az anyagot kerülnünk kell. Nagyobb gyermekek esetében már lehetőség van gyógyszeres kezelésre is, különösképp akkor, ha az allergén anyagot nem tudja elkerülni, mert például egy növényféle, aminek virágpora bizonyos időszakokban megtalálható a levegőben.
Mai korunkban már lehetőségünk van természetgyógyászok segítségét kérni, ha nem szeretnénk gyógyszert szedetni a gyermekkel.
Mindezek mellett nagyon fontos, hogy próbáljuk ne burokban, steril környezetben nevelni gyermekünket, mert ezzel csak ártanánk neki!

Add Comment