Kezdőlap » Betegségek » Mit tehetünk az alvászavar ellen?

Mit tehetünk az alvászavar ellen?

Gondolom rengeteg embert érint az, hogy éjszaka valamilyen oknál fogva nem tud aludni. Az alvászavar sokféle dolog miatt alakulhat ki.
A teljesség igénye nélkül például este több és nehezebb ételt fogyasztottunk a kelleténél, stressz, a napszakok felcserélődése, horkolás, stb. Nehéz étel elfogyasztása után sokszor vannak igen kemény álmaink, ugyanis az emésztésünk este már nem működik 100 százalékosan, a leterhelődött emésztési rendszer rontja az alvás minőségét. A mindennapi stressz, az éjjel feltolódó gondolatok, gondok is nehezebbé teszik a pihentető alvást. Amikor felkelünk ezen esetekben csak nehézségek árán vagy egyáltalán nem tudunk elaludni. Az alváshiány nagyon meg tudja nehezíteni az életet, másnap nem tudunk 100 százalékosan teljesíteni, passzívak, depressziósak lehetünk. A depresszió önmaga is súlyos alvászavart okozhat, de ennek kezelése már szakorvosi feladat. Aki több műszakban dolgozik, sokszor járhat úgy, hogy a napszakok felcserélődése miatt éjszaka nem tud aludni, de nappal sem. Nekem is volt szerencsém össze-vissza dolgozni, nappal nem tudtam aludni, éjszaka dolgoztam, szép lassan ki is merült az akku. A horkolás is igen megnehezíti az éjjeli pihenésünket, viszont ennek oka igen sokrétű lehet. A jó éjszakai alvásunkat elősegíthetjük növényi alapanyagú nyugtató hatású étrend kiegészítők szedésével, továbbá a lefekvés előtt egy pohár bor vagy egy üveg sör elfogyasztása is meghozhatja a nyugtató alvást. Ez a módszer a stressz kezelésére is hatékony, de azért ne essünk túlzásokba, mert egy láda sör elfogyasztása már nem a kívánt hatást fogja eredményezni. A horkolással kapcsolatban érdemes szakemberhez fordulni, mert az akár súlyos betegség meglétét is jelentheti.

Kapcsolódó címkék...

Kapcsolódó címkék...

About Schmidt Dorina

A győri Széchenyi István Egyetemen végeztem. Imádok utazni, írni és borzasztóan sokat olvasni! :)

Ezt mindenképpen olvasd el!

Laktózérzékenyen egy életen át: okozhat-e komplikációkat az ételérzékenység?

A laktózintolerancia legtöbbször krónikusnak számít, mivel az esetek nagy részében nem gyógyítható. Az érintetteknek ezért …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük