Kezdőlap » Családi élet » Mit tehetünk annak érdekében, hogy a hétköznap este a családé legyen?

Mit tehetünk annak érdekében, hogy a hétköznap este a családé legyen?

Sok szülő, családfő fejében felmerül a kérdés egy idő után, hogy hogyan tölthetne a gyermekével több tartalmas időt, amikor nem kell főzni, mosni, takarítani, tanulni, különórára rohangálni. Ez senki számára sem egyszerű, azonban van néhány apróság, amire ha odafigyelünk, akkor jó eséllyel el tudjuk érni, hogy a hétköznap esték is – akárcsak a hétvégi esték – nyugodtak, családiasak legyenek.

A hétköznapok egyhangúságában és rohanásában, pont a szétszórtság miatt megfeledkezünk arról a praktikus dologról, ami egyik napról a másikra megkönnyíthetné ez életünket: ez pedig az időbeosztás. Szánjunk egy kis időt arra, pláne hétvégente, hogy csináljunk magunknak és gyermekünknek egy viszonylag pontos időbeosztást azokkal a cselekményekkel, amelyek biztosan be fognak következni a hét folyamán. A gyermeknek legyen benne az iskolai órarendje, a különórák időpontja és az otthoni tanulásra szánt idő is, pontosan, órára lebontva. Ez a gyermeknek is könnyebbség lesz hosszú távon és időt is spórolunk vele. A saját időbeosztásunkba kerüljön bele minden előre tervezhető dolog, legyen az a munkánk, a különórák, a mosás vagy főzés is. Így biztosan ki tudjuk hagyni, hogy este 9kor álljunk neki a pörköltnek.

Apró csel, hogy határozzuk meg a háztartási munkák idejét és napját. Ezt szinte mindenki kihagyja, merthogy úgyis akkor kell mosni, ha van mit. Na ez az, ami időt vesz el tőlünk, mert akkor is összegyűlhet a szennyes, amikor épp a feje tetején áll minden. Adjuk meg, hogy a héten 2-3 nap mosunk és vasalunk, így biztosan nem érhet minket meglepetés és ezt bele is lehet tervezni az időbeosztásba.

Végül pedig fontos, hogy a beosztásban mindig be legyen tervezve a családi este, mindenkinek. Legyen meghatározva, hogy például 7-től vagy 8-tól már csak a családé a főszerep. Nyilván sokszor lesz olyan, hogy közbejön valami, de így még mindig nagyobb az esélye annak, hogy együtt legyen a család, mintha minden napunk egy káosz.

Kapcsolódó címkék...

Kapcsolódó címkék...

About Schmidt Dorina

A győri Széchenyi István Egyetemen végeztem. Imádok utazni, írni és borzasztóan sokat olvasni! :)

Ezt mindenképpen olvasd el!

Válás gyermekszemmel

A válás intézménye kis hazánkban elfogadott, sőt megszokott jelenséggé vált. Évi 45 ezer regisztrált házasságkötésre …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük