Kezdőlap » Betegségek » Mit tehetünk a székrekedés ellen?

Mit tehetünk a székrekedés ellen?

Korunk civilizációs betegsége a krónikus székrekedés. Különösen gyakran fordul elő nőknél, főleg rostszegény táplálkozás és mozgásszegény életmód mellett. Az ideális segítséget nehéz megtalálni, pedig sok lehetőség áll rendelkezésünkre.
A betegség jelentkezésekor érdemes először az életmódunkon változtatni. Elegendő lehet a megfelelő folyadékbevitel, a gyümölcsökben és zöldségekben gazdag táplálkozás és a rendszeres mozgás. Ha mégsem oldódik meg a probléma, kénytelenek vagyunk gyógyszerhez fordulni segítségért. De vajon melyiket válasszuk?
Hazánkban a „bélfalat irritáló” készítmények a legelterjedtebbek, ezzel szemben Nyugat-Európában az „ozmikus hatású” szereket részesítik előnyben. Ebben az esetben a készítmény hatóanyaga (pl. makrolog) nem szívódik fel, nem irritálja a bélfalat és rendszeres használata nem eredményez hozzászokást. Nagy vízmegkötő képességgel rendelkezik, és a hozzáadott elektrolitok miatt nem okoz só vesztést a szervezetből, így szívelégtelenségben és veseelégtelenségben szenvedők is alkalmazhatják.
Olyan szerekkel ellentétben, melyek laktulozt tartalmaznak, a makrolog tartalmúak nem bomlanak a bélben, így nem bántják a bélflórát. hatásuk tartós alkalmazás mellett sem csökken, így krónikus betegségben (pl. szklerózis multiplex, Parkinson-kór) szenvedők is alkalmazhatják.
Előnye még, hogy napszaktól és étkezéstől függetlenül bármikor szedhető.
Összefoglalva a makrolog tartalmú készítmények:
– hatékonyak,
– nem okoznak hozzászokást,
– a probléma rendeződése a bevételt követő 1-3. napon várható.

Kapcsolódó címkék...

Kapcsolódó címkék...

About Schmidt Dorina

A győri Széchenyi István Egyetemen végeztem. Imádok utazni, írni és borzasztóan sokat olvasni! :)

Ezt mindenképpen olvasd el!

Hogyan előzhető meg a cukorbaj?

A cukorbaj korunkban észlelhető előrenyomulása szoros összefüggésben áll az életmódunkban végbement változásokkal. Így elsősorban a …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük