Kezdőlap » Betegségek » Mit tehetnek a nők a meddőség ellen?

Mit tehetnek a nők a meddőség ellen?

Szinte minden nőnek eljön az életében az a pillanat, amikor úgy érzi, megérett rá, hogy édesanya lehessen. Mégis, sajnos van olyan, hogy minden igyekezet, és erőfeszítés ellenére sem érkezik a gyermekáldás.
Meddőséget akkor diagnosztizálnak, ha egy párnál, melynek nőtagja 34 éven aluli, 12 hónapos védekezés nélküli próbálkozás után sem fogan meg gyermek. Amennyiben a nő 35 év felett van, csupán 6 hónapnak kell eltelnie eredménytelenül, ugyanis a petesejtminőség-csökkenés miatt indokolt a koralapú megkülönböztetést.
Ilyenkor egy sor orvosi kivizsgálás következik, ugyanis ki kell deríteni, mi a meddőség oka. Lehet szó akár genetikus tényezőkről is, szervi problémák is lehetnek, illetve lelki okok is közre játszhatnak. Genetikai okokra akkor gyanakodhatunk, ha a családban sűrűn előfordult anyai ágon spontán vetélés. Szervi probléma esetén gyanakodhatunk a petesejtek életképtelenségére, a petevezeték átjárhatatlanságára, hormonproblémákra, a petefészek fejletlenségére, mindenképpen javasolt egy nőgyógyász szakorvost felkeresni! Miután felállította a diagnózist, számtalan gyógyszeres kezelés, apróbb beavatkozás áll rendelkezésünkre a gyógyulás érdekében.
Azonban mi is tehetünk a meddőség megelőzésében! A túlsúly, vagy a kóros soványság is felboríthatja testünk hormonális egyensúlyát, jelentősen csökkentve a teherbeesési esélyeinket, valamint a dohányzó nők is számíthatnak fogantatási nehézségekre. Azon nők számára, akik gyermeket terveznek, érdemes a terhesség kezdete előtt legalább három hónappal egészséges étrendre váltani, leszokni a dohányzásról, esetleg terhes vitamint szedni, mely speciálisan a kismamáknak van kifejlesztve.
A stresszes ételmód is blokkolhat bizonyos hormonok termelődését, így ha tehetjük, ezt az időszakot tegyünk békéssé, és kiegyensúlyozottá!

Kapcsolódó címkék...

Kapcsolódó címkék...

About Schmidt Dorina

A győri Széchenyi István Egyetemen végeztem. Imádok utazni, írni és borzasztóan sokat olvasni! :)

Ezt mindenképpen olvasd el!

Epebetegségek

Az epe, az epehólyag váladéka, mely epesavak sóit, koleszterint, bilirubint, valamint vizet is tartalmaz. Előfordul, …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük