Kezdőlap » Baba-mama » Mit tehetek, ha egyetem alatt szülök?

Mit tehetek, ha egyetem alatt szülök?

Az utóbbi években nagyon meglendült a szülések száma a fiatalabb korosztály körében, így egyre gyakoribb kérdés, hogy milyen lehetőségei vannak egy egyetemista anyukának.

Először is vegyük figyelembe, hogy 2014-től jár a diplomás gyed, vagyis 1 évig pénzbeli juttatásban részesül a magyar felsőfokú oktatásban tanuló anyuka, ezzel jóval megkönnyítve a szülést követő első évet. A diplomás gyednek állandó összege van. Ha az igénylő felsőoktatási vagy felsőfokú szakképzésben, felsőfokú alapképzésben részesül, akkor a jogosultság első napjára érvényes kötelező minimálbér 70 %-a jár. (Ez 2014-ben 71 050 Ft.) Ha az igénylő mester-, doktori- vagy egységes, osztatlan képzésben részt vevő hallgató, akkor a jogosultság napjára érvényes garantált minimálbér 70 %-a jár. (Ez 2014-ben 82 600 Ft.)

A második szempont az alternatívák felmérésében, hogy halaszthat – e a hallgató, és hogy hány félévnyi passziváltatásra van lehetősége. Egy egyetemi hallgató csupán akkor halaszthat, vagyis vehet részt passzív féléven, ha már legalább 1 szemesztert aktívan végig csinált. Fontos információ lehet sokaknak, hogy általában annyi félévet halaszthatunk, amennyi a képzésünk teljes ideje. Azonban ügyeljünk rá, hogy egyszerre 1 tanévnél, vagyis 2 szemeszternél többet nem passziváltathatunk!

Ezek fényében a legcélszerűbb, ha a szülés félévében, s az azt követőben nem veszünk részt a tanulásban. Így biztos pénzbeli jövedelemmel és szabadidővel, sokkal jobban tudjuk kielégíteni kisbabánk igényeit csecsemőkorában, ami nem csak az ő szellemi, lelki fejlődésének tesz jót, hanem saját magunknak is. De mivel ennél az egy évnél többet nem maradhatunk otthon egyhuzamban, időben kezdjünk el a későbbi lehetőségeinken gondolkodni. Sokan tudják nyugdíjas nagyszülőkre, esetleg gyesre menő apukára bízni gyermeküket, de akinek ez nem adatik meg, megteheti, hogy bölcsődébe adja a kicsit. Fenn áll annak is a lehetősége, hogy a nem annyira fontosnak vélt és persze nem katalógusos óráira nem jár be a hallgató, ebben az időben otthon tud maradni gyermekével. A többiben viszont továbbra is felügyelet kell mellé, amit viszont már jóval könnyebb összeegyeztetni a megbízható rokonokkal, barátokkal, anyagi lehetőségeinkhez mérten akár még bébiszitterrel is. Néhány bölcsőde is él azzal az opcióval, hogy a gyerekeket nem állandóra veszik fel magukhoz, hanem csak heti 1-2 alkalomra, órára. Ennek időben járjunk utána, mert előfordulhat, hogy így viszont a nevelési intézmény csupán ellendíjazás mellett foglalkoztatja gyermekünket.

Ha az egyetemre való visszatérésünket követő időben a kicsi elhelyezése megfelelő, akár maradhatunk is a megoldás mellett, amíg óvodába nem megy. Ha viszont úgy érezzük, hogy gondokat okoz a felügyelet megszervezése a továbbiakban is, egy aktív szemeszter után ismét halaszthatunk. Ennek az évnek a letelésével általában már elég nagy a gyermek, hogy óvodába kerüljön, így később nyugodtabban tudunk visszaülni az előadásokra, és végre befejezni az egyetemi képzésünket.

Kapcsolódó címkék...

Kapcsolódó címkék...

About Schmidt Dorina

A győri Széchenyi István Egyetemen végeztem. Imádok utazni, írni és borzasztóan sokat olvasni! :)

Ezt mindenképpen olvasd el!

Milyen környezet a legjobb a gyereknevelésre?

A gyerekneveléshez nem feltétlenül kell lakóhelyet váltanunk, de a lakás, nem biztos, hogy elegendő teret …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük