Kezdőlap » Baba-mama » Mit tehet az apa az első hetekben

Mit tehet az apa az első hetekben

Ne lepődjünk meg, ha azt tapasztaljuk, hogy felesége és a kicsi iránti érzelmei időnként vegyesek – akár a terhesség alatt, a kórházban töltött zűrzavaros napok alatt, vagy pedig amikor már együtt vannak otthon. De mindig gondoljunk arra, hogy érzelmei távolról sem olyan felzaklatottak, mint a feleség érzései, főleg a hazajövetel után. Az anya egy műtéttel felérő beavatkozáson esett át. Hirtelen ismét teljesen megváltozott szervezetének működése.

Ha ez az első gyerek, érthető, hogy nyugtalan. Minden csecsemő, főleg eleinte, nagyon igénybe veszi az anya testi és lelki erejét; s legtöbbször a nők jobban ki is nyilvánítják érzéseiket, mint a férfiak. Mind ez azt eredményezi, hogy a legtöbb nő ilyenkor nagyon rászorul férje segítségére, megértésére. Ahhoz, hogy az anya többet tudjon adni a kicsinek, többet is kell kapnia. Ez részben gyakorlati segítséget jelent, a baba gondozásában, a háztartási munkában.

De még inkább jelenti az erkölcsi segítséget: türelmet, megértést, elismerést, szeretetet. Az apa szerepét néha az is nehezíti, hogy ha a feleség fáradt, izgatott, nincs ereje ahhoz, hogy kedves legyen és értékelje férje igyekezetét. Sőt, valószínűleg még panaszkodik is. De ha a férj megérti, mennyire szükség van a segítségére és szeretetére, erőt ad neki ahhoz, ahogy mindezt nyújtani is tudja. Sok férfit úgy neveltek, hogy azt hiszi, a gyerekkel való foglalkozás kizárólag az anya feladata. Pedig ha valaki szerető apa, ez még nem von le semmit a férfiasságából.

Kapcsolódó címkék...

Kapcsolódó címkék...

About Schmidt Dorina

A győri Széchenyi István Egyetemen végeztem. Imádok utazni, írni és borzasztóan sokat olvasni! :)

Ezt mindenképpen olvasd el!

Heten mint a gonoszok – a baba hetedik hónapja

A hetedik hónap nem olyan eseménydús, mint az előzőek. Sok újat most nem fog mutatni, …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük